”För lite fisk för att bygga fiskväg”

Råbäckens kraftverk och Lillpite kraftstation utgör hinder för lekvandrande fiskar. (Bild: Pitea.se)

Havs- och vattenmyndigheten kräver att Lillpite kraft AB ska bygga fiskväg förbi sina anläggningar Råbäckens kraftverk och Lillpite kraftstation i Lillpiteälven. Detta tycker bolagets vd Carl-Johan Åhlund är onödigt – med den något förvånande motiveringen ”Det finns för lite fisk”. Detta skriver Piteå tidning.
Både Piteå kommun och Havs- och vattenmyndigheten kräver fria vandringsvägar för fisk förbi Råbäckens kraftverk och Lillpite kraftstation. Carl-Johan Åhlund är vd för bolaget Lilpite kraft AB, som äger anläggningarna och han ser ingen mening med en sådan åtgärd.
– Vi har gjort provfångster som visar att det är inte motiverat att bygga fiskleder förbi kraftstationen. Det finns för lite fisk, säger han till Piteå tidning.
Havs- och vattenmyndigheten ser däremot saken från ett annat perspektiv.
– Utifrån våra bedömningar finns det goda förutsättningar för att återfå livskraftiga fiskbestånd i berörd del av Lillpiteälven – genom att återskapa vandringsvägar, säger Niklas Egirell, utredare HaV.
Robert Sandström, ordförande i Lillpite Fiskevårdsförening ser också en potential i Lillpiteälven som en framtida livskraftig å.
– Ovanför kraftstationerna finns fina lekområden och här har man har sedan tidigare restaurerat efter flottningsepoken.
Återstår att se om Lillpite kraft AB och dess vd kan dra den uppenbara slutsatsen.
Läs mer här.
Missa inte tidigare notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...