Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
Nu är det stop för visst laxfiske för i år.
Förbud mot visst svenskt fiske efter lax i Östersjön

Årets kvot för yrkesfisket efter lax i den norra delen av Bottniska viken i Östersjön bedöms inom den närmaste tiden vara uppfiskad. Från och med den 5 juli 2020 råder förbud mot visst svenskt fiske av lax i området.

– Fiskestoppet innebär att fler vildlaxar kommer att kunna simma upp i våra älvar inför höstens lek, säger Thomas Johansson, verksamhetschef på Stiftelsen för östersjölaxen, till Fiskejournalen.

Årets begränsande mängd om 13 000 stycken laxar bedöms inom den närmaste tiden vara uppfiskad. Havs- och vattenmyndigheten har därför beslutat att förbjuda svenskt fiske av lax i området från och med söndagen den 5 juli.

Från och med den 6 juli är det inte tillåtet att landa lax som fångats med fiskfällor, tinor/mjärdar, ryssjor och bottengarn inom detta område. ICES benämner området som delområde 31.

Förbudet gäller inte fisket efter fettfeneklippt lax i Lule- eller Skellefteå älvs terminalfiskeområden.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Du kanske även gillar detta