[/caption] " /> Förlängd visning av Uppdrag granskning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Förlängd visning av Uppdrag granskning

Försäkra dig om att du och din omgivning sett Uppdrag granskning och laxpolitiken innan 18 januari.

Uppdrag granskning synade den svenska laxpolitiken i Svt den 21 november. Sedan dess har många sett programmet, både som repriser på tv och på Svt Play. Nu har Svt förlängt visningen på webben till 18 januari.
När Uppdrag granskning belyste laxpolitiken i november startade en lång och intensiv debatt på sociala medier, inte minst på fiskejournalen.se. På Svt Play rullade programmet om och om igen. Det blev så pass populärt att Svt förlängde visningen till och med 18 januari.
Huvudperson i tv-programmet är fiskeriminister Eskil Erlandsson. Fiskejournalen startade en brevkampanj efter Uppdrag granskning, med frågor som vi tycker minister Erlandsson är skyldig att svara på.

Ser mörkt ut

Den svenska vildlaxen mår sämre än någonsin. Av åttio älvar som en gång hade lax är det en handfull kvar. Två av dem står ensamma för nästan hela Östersjöns återväxt. Hela laxfiskepolitiken beskrivs som ett haveri. Uppdrag granskning synade den svenska laxpolitiken som i decennier fokuserat på att hålla liv i ett tynande yrkesfiske på bekostnad av laxbestånden i Östersjön.
På Fiskejournalens sida Engagera dig kan du läsa mer och skicka ett brev till ansvarig minister, Eskil Erlandsson
Här kan du se Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta