Bly i fiskeprylar har blivit en het potatis och allt fler miljövänliga alternativ tas fram. Nu finns ett förslag från EFTTA och sex EU-länders sportfiskeorganisationer, inklusive Sportfiskarna, att användningen av bly i sportfiskeredskap ska vara utfasad till år 2020. " /> Försvinner bly inom sportfisket? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Anders Holm
Kommer blysänken ha fasats ut till år 2020? Foto: Mathias Larsson
Försvinner bly inom sportfisket?

Bly i fiskeprylar har blivit en het potatis och allt fler miljövänliga alternativ tas fram. Nu finns ett förslag från EFTTA och sex EU-länders sportfiskeorganisationer, inklusive Sportfiskarna, att användningen av bly i sportfiskeredskap ska vara utfasad till år 2020.

Miljöbelastningen från bly har avtagit kraftigt sedan ämnet fasades ut som tillsats i bensin, men samtidigt fortsätter tungmetallen i vissa former att vara giftigt. Även om inga bevis finns för att blysänken orsakar miljöproblem i vattnet ska miljövänliga alternativ självklart införas när de finns tillgängliga, anser Sportfiskarna.
Nu föreslår redskapstillverkarnas branschorganisation EFTTA (European Fishing Tackle Trade Association) tillsammans med sex olika EU-länders sportfiskeorganisationer att användningen av bly i sportfiskeredskap ska upphöra till 2020. Sportfiskarna är en av organisationerna som ger stöd till utfasningsförslaget.

– Ett enskilt lands försök att förbjuda användning skulle bli ineffektivt och svårt att kontrollera. Styrkan i det här förslaget är att det är drivet av tillverkarna och flera europeiska sportfiskeorganisationer tillsammans, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.
Övriga organisationer är Alleanza Pescatori Ricreativi (Italien), Danmarks Sportfiskerforbund, Finnish Federation for Recreational Fishing, Sportvisserij Nederland och Österreichisches Kuratorium fur Fischerei und Gewässerschutz.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta