Bly i fiskeprylar har blivit en het potatis och allt fler miljövänliga alternativ tas fram. Nu finns ett förslag från EFTTA och sex EU-länders sportfiskeorganisationer, inklusive Sportfiskarna, att användningen av bly i sportfiskeredskap ska vara utfasad till år 2020. " /> Försvinner bly inom sportfisket? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Anders Holm
Kommer blysänken ha fasats ut till år 2020? Foto: Mathias Larsson
Försvinner bly inom sportfisket?

Bly i fiskeprylar har blivit en het potatis och allt fler miljövänliga alternativ tas fram. Nu finns ett förslag från EFTTA och sex EU-länders sportfiskeorganisationer, inklusive Sportfiskarna, att användningen av bly i sportfiskeredskap ska vara utfasad till år 2020.

Miljöbelastningen från bly har avtagit kraftigt sedan ämnet fasades ut som tillsats i bensin, men samtidigt fortsätter tungmetallen i vissa former att vara giftigt. Även om inga bevis finns för att blysänken orsakar miljöproblem i vattnet ska miljövänliga alternativ självklart införas när de finns tillgängliga, anser Sportfiskarna.
Nu föreslår redskapstillverkarnas branschorganisation EFTTA (European Fishing Tackle Trade Association) tillsammans med sex olika EU-länders sportfiskeorganisationer att användningen av bly i sportfiskeredskap ska upphöra till 2020. Sportfiskarna är en av organisationerna som ger stöd till utfasningsförslaget.

– Ett enskilt lands försök att förbjuda användning skulle bli ineffektivt och svårt att kontrollera. Styrkan i det här förslaget är att det är drivet av tillverkarna och flera europeiska sportfiskeorganisationer tillsammans, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.
Övriga organisationer är Alleanza Pescatori Ricreativi (Italien), Danmarks Sportfiskerforbund, Finnish Federation for Recreational Fishing, Sportvisserij Nederland och Österreichisches Kuratorium fur Fischerei und Gewässerschutz.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta