Brunnsålen i Brantevik tros ha levt i 155 år. (Foto: Wikimedia commons) Brunnsålen i Brantevik tros ha levt i 155 år. (Foto: Wikimedia commons)[/caption] " /> Försvunnet ålhuvud återfunnet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Försvunnet ålhuvud återfunnet
Brunnsålen i Brantevik tros ha levt i 155 år. (Foto: Wikimedia commons)

Brunnsålen i Brantevik tros ha levt i 155 år. (Foto: Wikimedia commons)

Sveriges mest kända ål dog nyligen. Det var den så kallade Branteviksålen, som enligt uppgift ska ha levt i en brunn sedan 1859. Efter att den döda ålen fiskats upp med håv konstaterade man att huvudet saknades, något som behövdes för att säkerställa ålens ålder.
Man hoppas att ålhuvudet innehåller kristallbildningar, som kan ge svar på hur länge ålen levt. Man planerade för att tömma brunnen och inledde också arbetet. Nu har dock ålhuvudet hittats i frysen där man lade ålen efter att ha fiskat upp den ur brunnen.
– Vi undersökte frysen en vända till och då såg vi att det fanns där. Det var för att vi inte sett det tidigare som vi har roat oss med att vara här i brunnen, säger Johan Wagnström fiskedirektör på länsstyrelsen i Skåne till TT.
Branteviksålen har medverkat i såväl SVT som TV4 och diverse internationell media både före och efter sin död.

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta