Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fortsatt giftdispens?

Ska svenska och finska fiskare få fortsätta att sälja giftig, dioxinhaltig fisk till oss konsumenter? Nja, vi får väl se om EU förlänger dispensen när den går ut 2011.
Fet fisk från Östersjöområdet innehåller alldeles för höga halter av dioxiner och dioxinlika PCB:er. Det gäller lax och öring, men också sill samt röding och siklöjerom från Vättern och Vänern. Dessa produkter får därför inte exporteras och saluföras i övriga EU-länder.
Men i Sverige går det bra. Skälet till dispensen är att vi anses vara så välinformerade att vi vet att vi inte kan äta fet Östersjöfisk särskilt ofta. Det anser i alla fall Livsmedelsverket som nu håller på att skaffa fram underlag till regeringen för ansökan om fortsatt dispens. Verket framhåller också det positiva innehållet i Östersjöfisken, som omega-3 och D-vitamin.

Livsmedelsverket har lämnat en delrapport till regeringen där man trycker hårt på hur ekonomiskt värdefullt yrkesfisket efter de här arterna är. Det sägs dock ingenting om hur mycket pengar laxarna skulle generera om de tilläts att vandra upp i älvarna, i stället för att fångas i fällor.
Livsmedelsverkets rapport ska lämnas till regeringen i mars nästa år. Du kan läsa mer på den här länken.
Svenne Andersson

En fet och fin Östersjölax – men tyvärr med mycket högt innehåll av giftiga dioxiner. (Foto: Svenne Andersson)

En fet och fin Östersjölax – men tyvärr med mycket högt innehåll av giftiga dioxiner. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta