Fortsatt giftdispens?

Ska svenska och finska fiskare få fortsätta att sälja giftig, dioxinhaltig fisk till oss konsumenter? Nja, vi får väl se om EU förlänger dispensen när den går ut 2011.
Fet fisk från Östersjöområdet innehåller alldeles för höga halter av dioxiner och dioxinlika PCB:er. Det gäller lax och öring, men också sill samt röding och siklöjerom från Vättern och Vänern. Dessa produkter får därför inte exporteras och saluföras i övriga EU-länder.
Men i Sverige går det bra. Skälet till dispensen är att vi anses vara så välinformerade att vi vet att vi inte kan äta fet Östersjöfisk särskilt ofta. Det anser i alla fall Livsmedelsverket som nu håller på att skaffa fram underlag till regeringen för ansökan om fortsatt dispens. Verket framhåller också det positiva innehållet i Östersjöfisken, som omega-3 och D-vitamin.
Livsmedelsverket har lämnat en delrapport till regeringen där man trycker hårt på hur ekonomiskt värdefullt yrkesfisket efter de här arterna är. Det sägs dock ingenting om hur mycket pengar laxarna skulle generera om de tilläts att vandra upp i älvarna, i stället för att fångas i fällor.
Livsmedelsverkets rapport ska lämnas till regeringen i mars nästa år. Du kan läsa mer på den här länken.
Svenne Andersson

En fet och fin Östersjölax – men tyvärr med mycket högt innehåll av giftiga dioxiner. (Foto: Svenne Andersson)

En fet och fin Östersjölax – men tyvärr med mycket högt innehåll av giftiga dioxiner. (Foto: Svenne Andersson)

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...