Fortsatt stopp för gruvan i Stekenjokk

Fjällvägen över Stekenjokk, ett gammalt landskap för rennäringen och för ett litet bestånd av fjällrävar.

Fjällvägen över Stekenjokk, ett gammalt landskap för rennäringen och för ett litet bestånd av fjällrävar.

Den sedan ett tjugotal år nerlagda gruvan i Stekenjokk, i trakterna av norra Jämtland och västra Västerbotten, kommer inte att öppnas igen, trots idoga försök till detta. Den här gången har det varit Vilhelmina Mineral AB som har velat få fart på brytningen igen, där silver, bly, koppar, guld och zink har varit av intresse. Både Strömsunds och Vilhelmina kommuner har sagt ja till projektet. Framför allt med tanke på arbetstillfällen.
Rennäringen på trakten har hela tiden varit emot planerna, eftersom verksamheten kommer att störa rennäringen. Intressant här därför varit att Bergsstaten till slut avslog förslaget med motiveringen att riksintresset för rennäringen var viktigare än riksintresset för gruvdriften.
– I det här fallet har vi i bedömningen av de oförenliga riksintressena rennäring och värdefulla ämnen och material – i enlighet med länsstyrelserna – gett rennäringen företräde, säger bergmästare Åsa Persson i ett pressmeddelande.
Hon anser också att områdets betydelse för rennäringen har ökat sedan gruvdriften upphörde. – Området utgör riksintresse och kärnområde för rennäringen och en återupptagen gruvverksamhet skulle påtagligt försvåra rennäringens bedrivande, meddelar Östersunds-Posten.
Läs fler notiser om gruvdrift.
Gunnar Westrin

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...