Fortum: Vi bryter inte mot lagen

Christer Borg från Älvräddarna (tv) ifrågasätter Fortums och Jens Bjöörns juridiska miljökompetens.

Älvräddarna beskyllde Fortum för att bryta mot lagen då man inte anlagt en fiskväg vid Edeforsen. Nu hör Fortum av sig till Fiskejournalen och tillbakavisar Älvräddarnas anklagelser.
– Detta är felaktigt. Fiskväg finns enligt föreskrifter, skriver kraftbolaget i ett mejl till Fiskejournalen.
Kraftbolaget Fortum ansöker om att få bygga om sitt kraftverk i skyddade Edeforsen, Ljusnan. Kraftbolaget erbjuder sig att bygga en fungerande fiskväg, för att kompensera den miljöpåverkan som myndigheter menar kommer att uppstå. Organisationen Älvräddarna menar att ett krav på fiskväg redan finns och drar slutsatsen att Fortum därmed bryter mot lagen som inte ser till att den fungerar. De refererar till ett dokument från 1910, där den dåvarande kung Gustaf V godkänner att Edeforsen dämms, men endast under villkor att ”fri vandringsväg för fisken upprättas”.
Från Fortums håll anser man dock att vandringsvägen, trots att den inte fungerar, är helt enligt föreskrifterna från 1910.
– Med de föreslagna åtgärderna kommer fiskvägen att bli väsentlig mer effektiv än idag, säger Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortum.

Älvräddarna står fast vid sin ståndpunkt
– Fortums och Jens Bjöörns påstående visar på vilken dålig nivå deras praktiska och juridiska miljökompetens ligger, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Enligt Älvräddarna är det ett vanligt missförstånd även bland de större kraftbolagen att tro att det räcker med ”en fiskväg” helt utan koppling till om den fungerar eller ej.
– Tillståndet som Fortum har för sin verksamhet från 1910 innebär att fiskvandringen ska säkerställas både för upp- och nedvandrande fisk, fortsätter Christer Borg.
–Att rättsordningen skulle kräva en lösning som inte fungerar är löjeväckande. Fortum har i sin ansökan om utbyggnad visat att deras verksamhet påverkar miljön i Edeforsen i strid med gällande tillstånd. De måste nu föreslå åtgärder så att fiskvägen efter 103 år äntligen kan börja fungera, detta utan att blanda in en utbyggnad av den skyddade forsen, avslutar Christer Borg.

Kammarkollegiet säger sitt
Älvräddarnas påstående/svar understryks av att Kammarkollegiet skickat en underrättelse till polisen.
”Kammarkollegiet finner att nuvarande vattenverksamhet inte följer för verksamheten gällande tillstånd meddelat 1910”, skriver man i brevet till polismyndigheten i Gävleborgs län.

Läs tidigare notiser om Fortum.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...