Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Förvirring om bottenfärger

Vilken bottenfärg ska man måla sin båt med? Total förvirring råder sedan Kemikalieinspektionens kovändning. (Foto: Morgan Fihn)

Kemikalieinspektionen gör en kovändning, handlarna är förbannade och båtägarna känner sig helt förvirrade. Plötsligt är det tillåtet med koppar i bottenfärgen igen – men zinkfärgen blir förbjuden.
Det är dags för vårrustning och sjösättning. I hamnar och marinor surrar slipmaskiner och färgblandare. Men vad ska man måla båtbotten med? Tvära kast från Kemikalieinspektionen skapar förvirring i alla led. Plötsligt kom myndigheten på att man skulle förbjuda zinkbaserade bottenfärger. Färger som fram till 2011 sålts och marknadsförts som det mest miljövänliga alternativet. I stället beslutade KemI att tillåta vissa kopparbaserade bottenfärger – en färgtyp som varit förbjuden sedan början av 2000-talet.
Resultatet är att båtägarna är osäkra på vad som egentligen gäller och färghandlarna inte vet vad de ska rekommendera.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta