I samband med att vårsolen tittar fram och vinterdäcken byts är det många som passar på att tvätta bilen.Två tredjedelar av alla personbilstvättar är ”fultvättar”, det vill säga görs på gatan, utanför lämpliga anläggningar. " /> Fultvätta inte bilen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Tungmetaller, oljerester och andra föroreningar rinner rakt ut i våra sjöar och vattendrag om du inte tvättar bilen på avsedd plats.
Fultvätta inte bilen

I samband med att vårsolen tittar fram och vinterdäcken byts är det många som passar på att tvätta bilen.Två tredjedelar av alla personbilstvättar är ”fultvättar”, det vill säga görs på gatan, utanför lämpliga anläggningar.
Många tror att de sparar pengar genom att tvätta själva hemma. Men eftersom miljögifterna som tvättas av bilarna utan rening rinner rakt ut i vattendrag, sjöar och hav flyttas i själva verket kostnaden till vår gemensamma omgivande miljö.
– Kostnaden förs dessutom över till våra barn och barnbarn som kommer att få leva med, och försöka åtgärda, de problem som fultvättarna har orsakat, säger Emma Isacsson, VA-ingenjör på Hässleholms Vatten.

Smutsen på våra bilar innehåller bland annat oljerester och tungmetaller och om dessa spolas rakt ut i naturen är det precis lika illa som att tvätta bilen på närmsta badstrand eller direkt i en sjö.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta