En ny art i svenska vatten är den till utseendet lustiga fyrkantskrabban. Den påträffades första gången 2008, men har nu etablerat sig på västkusten. " /> Fyrkantskrabba ny invånare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Fyrkantskrabban är verkligen fyrkantig.
Fyrkantskrabba ny invånare

En ny art i svenska vatten är den till utseendet lustiga fyrkantskrabban. Den påträffades första gången 2008, men har nu etablerat sig på västkusten.
Den globala uppvärmningen gör att temperaturen i haven stiger och arter som normalt behöver lite varmare vatten, kan vandra hit och fortplanta sig. Dessutom hänger vissa arter med barlast från båtar vilket ytterligare ökar antalet nya arter i våra vatten. Nya arter behöver inte utgöra något hot för vår fauna, men de kan vara förödande. Därför följer man utvecklingen av nya arter.
Även två andra nya krabbarter har observerats. Den ena är Ullhandskrabban, som till och med kan gå upp på land och i fuktigt väder klara sig en månad utan vatten.
Artportalen är nu på gång med att skapa en app som gör att allmänheten lätt kan registrera fynd av nya arter.

Relaterad nyhet från din region
16 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta