Gädd- och abborryngel som exponeras för mikroskopiskt små plastpartiklar förändrar sitt beteende och blir lättare uppätna av rovfiskar. " /> Gädd- och abborryngel påverkas allvarligt av mikroplaster | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Hela Östersjön är full av giftiga plaster, vilket påverkar fiskyngel. Bild från Oona Lönnstedt.
Gädd- och abborryngel påverkas allvarligt av mikroplaster

Gädd- och abborryngel som exponeras för mikroskopiskt små plastpartiklar förändrar sitt beteende och blir lättare uppätna av rovfiskar.
Fiskejournalen har tidigare rapporterat om de mängder av mikroplaster som finns i Östersjön. Efter att marinbiologen Oona Lönnstedt från Uppsala universitet har utsatt gädd- och abborryngel för olika koncentrationer av mikroplaster, studerar hon hur de beter sig.
– Det ser inte så bra ut. De här mikroplasterna är giftiga. De påverkar fiskens nervcentra och deras beteende väldigt negativt. Detta kan delvis förklara varför vi har mindre och mindre överlevnad bland just de här kustlevande fiskarterna.

Ynglen gömmer sig inte längre på samma sätt utan blir tagna av rovdjur.

Mikroplasterna i våra hav kommer bland annat från fleecekläder, hygienprodukter och inte minst plastskräp som bryts ner. I Östersjön är koncentrationerna höga och plasten tas upp av fiskarna.

– Deras doftsinne påverkas och de kan inte svara korrekt på rovdjursdofter. De gömmer sig inte längre på samma sätt, utan blir tagna av rovdjur, berättar Oona Lönnstedt.
Hör Sveriges Radios inslag.

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta