Gädd- och abborryngel som exponeras för mikroskopiskt små plastpartiklar förändrar sitt beteende och blir lättare uppätna av rovfiskar. " /> Gädd- och abborryngel påverkas allvarligt av mikroplaster | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Hela Östersjön är full av giftiga plaster, vilket påverkar fiskyngel. Bild från Oona Lönnstedt.
Gädd- och abborryngel påverkas allvarligt av mikroplaster

Gädd- och abborryngel som exponeras för mikroskopiskt små plastpartiklar förändrar sitt beteende och blir lättare uppätna av rovfiskar.
Fiskejournalen har tidigare rapporterat om de mängder av mikroplaster som finns i Östersjön. Efter att marinbiologen Oona Lönnstedt från Uppsala universitet har utsatt gädd- och abborryngel för olika koncentrationer av mikroplaster, studerar hon hur de beter sig.
– Det ser inte så bra ut. De här mikroplasterna är giftiga. De påverkar fiskens nervcentra och deras beteende väldigt negativt. Detta kan delvis förklara varför vi har mindre och mindre överlevnad bland just de här kustlevande fiskarterna.

Ynglen gömmer sig inte längre på samma sätt utan blir tagna av rovdjur.

Mikroplasterna i våra hav kommer bland annat från fleecekläder, hygienprodukter och inte minst plastskräp som bryts ner. I Östersjön är koncentrationerna höga och plasten tas upp av fiskarna.

– Deras doftsinne påverkas och de kan inte svara korrekt på rovdjursdofter. De gömmer sig inte längre på samma sätt, utan blir tagna av rovdjur, berättar Oona Lönnstedt.
Hör Sveriges Radios inslag.

 

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta