Hälsa på i ett gäddagis

Redan som litet yngel är gäddan en utpräglad rovfisk. (Foto: Sportfiskarna)

Redan som litet yngel är gäddan en utpräglad rovfisk. (Foto: Sportfiskarna)

Våtmarken Hemmesta sjöäng har under våren haft en mycket bra uppgång av lekande gäddor. Nu följs leken upp med en särskild aktivitet där allmänheten får studera gäddyngel.
Lördagen den 24 maj med start klockan 10.00 arrangerar Sportfiskarna i samarbete med Värmdö kommun en yngeldag vid Hemmesta sjöäng.
Naturvårdsprojektet Hemmesta sjöäng startades 2012 av Värmdö kommun. Genom att restaurera våtmarken återskapades lekområden för fisk och goda häckningsmöjligheter för fåglar. Hemmesta sjöäng är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun, Trafikverket, WWF, Värmdö fågelklubb och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Viktigt med provfiske

Hemmesta sjöng är en av många våtmarksåtgärder som genomförs med syfte att öka bestånden av framförallt gädda och abborre längs ostkusten. Det är viktigt att följa upp alla åtgärder med undersökande provfisken för att se att åtgärderna verkligen fungerar. Under våren har inte mindre än 63 vuxna gäddor fångats vid det uppföljande provfisket som genomförts med en fiskfälla i mynningen. Provfiske med fälla syftar till att fånga fisken levande och mäta och registrera storlek och antal innan fisken släpps ut igen.
Den 5 maj påbörjades sedan provfiske med yngelfälla efter utvandrande yngel och hittills har flera hundra yngel registrerats under utvandringen från våtmarken.
Kom och studera de nykläckta ynglen och få en inblick i deras värld. Yngelfällan vittjas gemensamt och Sportfiskarna informerar om gäddans liv från romkorn till vuxen individ.
Välkomna till Hemmesta sjöäng lördag 24 maj kl 10.00!
Hitta dit: http://kartor.eniro.se/m/nK0bI
Läs mer om olika åtgärder för rovfisk: www.sportfiskarna.se/rovfisk

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...