Redan som litet yngel är gäddan en utpräglad rovfisk. (Foto: Sportfiskarna) Redan som litet yngel är gäddan en utpräglad rovfisk. (Foto: Sportfiskarna)[/caption] " /> Hälsa på i ett gäddagis | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hälsa på i ett gäddagis
Redan som litet yngel är gäddan en utpräglad rovfisk. (Foto: Sportfiskarna)

Redan som litet yngel är gäddan en utpräglad rovfisk. (Foto: Sportfiskarna)

Våtmarken Hemmesta sjöäng har under våren haft en mycket bra uppgång av lekande gäddor. Nu följs leken upp med en särskild aktivitet där allmänheten får studera gäddyngel.
Lördagen den 24 maj med start klockan 10.00 arrangerar Sportfiskarna i samarbete med Värmdö kommun en yngeldag vid Hemmesta sjöäng.
Naturvårdsprojektet Hemmesta sjöäng startades 2012 av Värmdö kommun. Genom att restaurera våtmarken återskapades lekområden för fisk och goda häckningsmöjligheter för fåglar. Hemmesta sjöäng är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun, Trafikverket, WWF, Värmdö fågelklubb och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Viktigt med provfiske

Hemmesta sjöng är en av många våtmarksåtgärder som genomförs med syfte att öka bestånden av framförallt gädda och abborre längs ostkusten. Det är viktigt att följa upp alla åtgärder med undersökande provfisken för att se att åtgärderna verkligen fungerar. Under våren har inte mindre än 63 vuxna gäddor fångats vid det uppföljande provfisket som genomförts med en fiskfälla i mynningen. Provfiske med fälla syftar till att fånga fisken levande och mäta och registrera storlek och antal innan fisken släpps ut igen.
Den 5 maj påbörjades sedan provfiske med yngelfälla efter utvandrande yngel och hittills har flera hundra yngel registrerats under utvandringen från våtmarken.

Kom och studera de nykläckta ynglen och få en inblick i deras värld. Yngelfällan vittjas gemensamt och Sportfiskarna informerar om gäddans liv från romkorn till vuxen individ.
Välkomna till Hemmesta sjöäng lördag 24 maj kl 10.00!
Hitta dit: http://kartor.eniro.se/m/nK0bI
Läs mer om olika åtgärder för rovfisk: www.sportfiskarna.se/rovfisk

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta