Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddbeten i massor

Är Vibrax Buzzer betet som gäddorna väntar på?

Funderar du på vilket gäddbete som skall få förtroendet i linändan nästa fisketur? Då gör du klokt i att läsa senaste numret av Fiskejournalen. Där hittar du en artikel som avhandlar ämnet ”ultimata gäddbeten”. Dessutom har avdelningen marknadsnytt invaderats av 50 heta gäddbeten.
Fiskejournalens medarbetare Gordon P Henriksen är en riktig prylgalning. Åtminstone när det gäller gäddbeten. I Fiskejournalen nummer 7-8 går han till botten med gäddbeten i alla dess former. Känner du dig vilsen med begrepp som swimbait, mjukbeten och jerkbeten, då kan du lugnt luta dig tillbaks och låta Gordon upplysa dig i betesdjungeln. Du får dessutom kunskapen om hur du skall fiska respektive bete.
Att det sedan vimlar av gäddbeten på avdelningen Marknadsnytt gör inte saken sämre. När du är påläst om gäddbeten kan du bläddra till Marknadsnytt och bocka för inköpslistan som en nyutexaminerad betesexpert.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta