Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gäddfestival i finväder

Finväder för människor – men inte för gäddor. Massor av deltagare njöt av solen under Gäddfestivalen i Blekinge, men gäddorna var inte riktigt med på noterna.
Förra helgens Gäddfestival i Blekinge samlade rekorddeltagande – igen. Den här gången var det 524 fiskare som gav sig ut i Blekingeskärgården för att försöka fånga den längsta gäddan.
Vädret var strålande och vindarna nästan obefintliga. Inte helt optimalt för gäddfiske alltså och rapporterna visade snart att teorierna stämde. En del smågäddor smällde på, men de stora ville inte exponera sig. Undantaget utgjordes av Marcus Rönbeck från Ronneby som utanför Saxemara lurade en 105-centimetare att bita i ett Mörtblänk.
Söndagen blev inte mycket annorlunda och genomgående rapporterades att det mest var mindre gäddor som fångades.

Slutresultatet blev att Marcus 105-centimetare räckte till seger. Tvåa blev Fredrik Larsson, Sölvesborg med 104 centimeter och trea Marcus Dahlberg, Ronneby 102 centimeter. Storslam för de lokala fiskarna alltså, trots att det fanns gott om tillresta, både från Sverige och andra länder.
Lördagskvällen förgylldes av ett seminarium där Tobias Fränstam från Sportfiskarna och forskaren Olof Engstedt pratade om gäddan livscykel och dess miljökrav. Bland annat tryckte föreläsarna på vikten av översvämmade våtmarker för gäddan reproduktion.
Svenne Andersson

Marcus Rönbeck med den 105 centimeter långa gäddan som gav honom segern i Blekinge Gäddfestival.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta