" /> Gäddor fredas på Eriksberg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Gäddorna och det fina gäddfisket på Eriksberg ska säkras genom fredning. Här ses Olle Lidesjö med en vacker fisk från Maraviken.
Gäddor fredas på Eriksberg

Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge inför en tre veckors fredningsperiod för gäddor under våren 2019. Insatsen görs för att underlätta leken och på sikt säkra ett gäddfiske i toppklass.

Blekingekustens gäddor har det inte lätt och fisketrycket är bitvis hårt. Åtgärder görs för att skydda bestånden och Eriksberg Hotel & Nature Reserve – som tidigare anlagt en ”gäddfabrik” på sina ägor –  väljer att införa en total fredning under veckorna 13-15 nästa år, alltså då gäddleken vanligtvis är som mest intensiv.

”vi vill göra ett statement och prioriterar gäddornas lek för att säkra ett fortsatt fiske i världsklass”

– Det är mitt uppe i vår Primetime, med mängder av gäster som vill komma hit för att fiska gädda. Men vi vill göra ett statement och prioriterar gäddornas lek för att säkra ett fortsatt fiske i världsklass, säger Olle Lidesjö, ansvarig på fiskefrågor på Eriksberg.

Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve, är inne på samma linje och belyser vikten av en långsiktig satsning på den lokala naturmiljön.
– Det här är en del i Eriksbergs viktiga arbete med att långsiktigt förvalta samt utveckla djur- och naturlivet och den biologiska mångfalden, säger han.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta