Gäddprofessorns odödliga gäddtips del 2

Leif Engström landar ännu en gädda, en vårmorgon i maj 1973 vid Eriksö sydost om Trosa. Lägg märke till att Leifs lilla båt "Kobben katamaran" är utrustad med både ekolod och frontmonterad elmotor från Minn Kota. (Foto: Leif Engström).

Leif ”gäddprofessorn” Engströms anteckningar från otaliga fisketurer innefattar över 30 000 fångade gäddor, vilka utgör grunden för en ovärderlig kunskapsbank när vi pratar gäddfiske. I den här serien bjuder Leif på 20 odödliga fisketips som garanterat kommer bättra på fångstkvoten för dig som jagar gäddan. Här har du del 2 av 4 – varsågod!

Leif Engström eller ”gäddprofessorn” är en legend i gäddsammanhang. Så är det bara. Under åtskilliga decennier har han lagt all sin tid på att klura ut hur man lurar gäddan till hugg. Tittar vi i backspegeln på Leifs karriär som aktiv gäddfiskare tar det inte lång tid innan vi förstår hur tidig han var med allt från fisketekniker, utrustning och inte minst tänket kring hur gäddan som art fungerar. I den här serien har vi skakat liv i 20 av Leifs allra bästa gäddfisketips. Trots att tipsen har några år på nacken så är de lika aktuella idag. Inget snack om det, läs och avgör själv!

Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 1 till 5 finner du här!

6. Flytande vobbler för grunt vatten
Det finns många olika grundgående och flytande vobbler att välja bland och fördelarna med dessa är många. Utan att förflytta dig kan du fiska av ett mycket större grundområde än med ett djupgående bete då vobblern inte fastnar så ofta i nate och annan vegetation. Du kan också fiska av ett grundflak eller en ytligt belägen grynna där djupet varierar mellan 0,5 och 2,5 meter. I mycket grunt vatten bör du spinna in din vobbler långsamt utan häftiga ryck, vilka ofta skrämmer mer än det lockar. Över djupare vatten bör du spinna in vobblern snabbt och oregelbundet. Korta, dragningar med spötoppen under inspinningen varvade med spinnstopp brukar här kunna aktivera gäddan, för på djupt vatten är gäddan inte alls lika lättskrämd som på grunt. Om en gädda hugger eller missar vid hugget, då skall du inte snabbt veva in vobblern och kasta igen, utan största chansen till nytt hugg har du om du helt slutar upp att veva. Rörelsen och motståndet hos vattnet brukar ge vobblern tillräckligt liv för att aktivera gäddan till nytt hugg. Den metoden går extra fint när det blåser, då vattnet rör på sig lite.

Om en gädda hugger eller missar vid hugget, då skall du inte snabbt veva in vobblern och kasta igen, utan största chansen till nytt hugg har du om du helt slutar upp att veva.

7. Fiska djupt efter storgäddan
Får du bara smågäddor på ett ställe, då kan du nästan vara helt säker på att det inte finns några stora där. Smågäddor kan du hitta överallt i en sjö, speciellt på grunt vatten. Stora gäddor är svårare att hitta. Vill du regelbundet fånga riktigt stora gäddor bör du fiska djupt. Du måste söka storgäddan i de djupare delarna av sjön och fiska vid de djupaste delarna av en brant, grynna eller undervattensås. Undantagsvis kan den stora gäddan gå grundare vintertid eller i samband med leken på våren. Vägen till goda fångstresultat av stor gädda är att regelbundet fiska med djupgående beten och spinna in dem långsamt strax ovanför botten eller mycket nära det djupast belägna vegetationsbältet. Hon har blivit stor genom att stanna kvar nere vid botten, dit gäddfiskarens beten sällan når.

Kjell Lagergren och Leif Engström (Team Saida) spinnfiskar gädda maj 1983 i Hållsviken Trosa skärgård. Lägg märke till att båten är utrustad med både kastdäck, dubbla ekolod, stolar och frontmonterad elmotor. Snacka om att vara före sin tid. (Foto: Leif Engström).

8. Smyg dig fram till fiskeplatsen
Åk aldrig direkt in på grunt vatten där du tänker fiska, utan slå av motorn ett bra bit utanför den tänkta fiskeplatsen. Ro eller ta elmotorn in till fiskeplatsen.
Vid fiske från båt, men också vid fiske från land, är det mycket viktigt att du närmar dig gäddan tyst och försiktigt på grunt vatten, för här är hon mer lättskrämd än på djupt.
Detta gäller även om gäddan har goda kamouflagemöjligheter inne på grundvattnet. Hon känner sig ändå aldrig lika trygg som när hon har djupet att simma ner i.

Åk aldrig direkt in på grunt vatten där du tänker fiska, utan slå av motorn ett bra bit utanför den tänkta fiskeplatsen.

9. Hitta dagens melodi
Misströsta inte när du fiskat några timmar utan hugg. Du har inget skäl att helt byta område innan du bildat dig ett ”mönster”. Fortsätt att fiska dig framåt samtidigt som du testar olika beten och studerar både ekolod och sjökort. På detta sätt kan du noggrant studera och fiska av nya, heta platser och gamla favoritställen. Snart så börjar du hitta fisken. Var då noga med att memorera topografi, växtlighet och andra detaljer på varje ställe där du kommer i kontakt med fisk. Nu, när du vet var fisken uppehåller sig, kan du förflytta dig till andra platser som har samma typ av topografi och andra egenskaper som stämmer överens med de ställen du redan fått fisk på.
Ett ”vinnande mönster” består av rätt plats, rätt bete och rätt fisketeknik. När du söker efter stor gädda och lyckats skapa dig ett mönster för dagen som ger bra resultat då är det bara att fiska på. Ponera att det är tidig vår och du hittar en monstergädda i en djupbrant utanför en lekvik. Fiska omsorgsfullt av det närliggande området med ett sjunkande bete. Spinn in betet plågsamt långsamt, tätt utefter botten med varierande långa spinnstopp. Hittar du en stor gädda på en plats, står det i regel flera stora i närheten.

Leif Engström med en 14,6 kilos september-gädda fångad på en Rapala Magnum med svärtad sked utanför Askö, Trosa skärgård. (Foto: Leif Engström).

10. Sök gäddan på skuggsidan
Fiska alltid först på skuggsidan av en grynna eller undervattensklippa. Gäddan brukar ställa sig där för att undvika solljuset. Gäddan kan inte blunda eller dra samman pupillerna och undviker därav direkt solljus. Därför föredrar gäddan att jaga på grunt vatten vid dämpad belysning, och i djupare vatten jagar hon bäst vid fullt dagsljus.
Tidigt på morgonen och sent på kvällen jagar gäddan inne vid stränderna i grunda vikar och över strandbundna vegetationsbottnar men också nära ytan runt friliggande grynnor. Mitt på dagen går hon djupare. Då jagar hon längre ner i branterna vid de friliggande grynnorna, i smala sund och utanför skarpt utskjutande uddar. Tag därför för vana att fiska grunt inne vid stränderna tidigt på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen hittar du ofta gäddan runtom friliggande grundområden, kring sund eller i närheten av öar och vassa uddar.

Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 1 till 5 finner du här!

(Alla tips är hämtade från trumman.com).

Publicerad: 15 January 2020
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: