Vem blir den lyckliga vinnaren av 100 000 kronor? (Foto: Morgan Fihn) Vem blir den lyckliga vinnaren av 100 000 kronor? (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Gäddtävling med 100 000 kronor i prispengar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gäddtävling med 100 000 kronor i prispengar
Vem blir den lyckliga vinnaren av 100 000 kronor? (Foto: Morgan Fihn)

Vem blir den lyckliga vinnaren av 100 000 kronor? (Foto: Morgan Fihn)

I fredags, när Sportfiskemässans öppnande, inleddes tävlingen Big Cash. En stor händelse i sportfiskesammanhang med den största prissumman någonsin inom svenskt sportfiske.
I korthet går tävlingen ut på att fånga, fotografera och släppa tillbaka den längsta gäddan. 100 000 kronor går till vinnaren. Tävlingsjuryn, som har uppgiften att bedöma bildens äkthet, består av kända sportfiskeprofiler, såsom Jan Ohlsson (FishEco), Fredrik Stjärnqvist (Fiskefeber), Nicka Hellenberg (Fiskejournalen/Sportfiskarna) och Mikael Johansson (Dogger.se).
Mer information om tävlingen hittar du på www.dogger.se/bigcash.

httpv://youtu.be/6uQNeGx3gmk

Relaterad nyhet från din region
17 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta