[/caption] " /> Gammelgäddan högg igen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gammelgäddan högg igen

Tobias Ekvalls vackra gädda högg på en metad mört.

Tobias Ekvall provade lyckan i småländska Uddasjön. Först tappade han en riktigt fin gädda, men fisken var inte mätt. Den återvände, högg på grannspöet och då gick det bättre. Nu anmäler fångstmannen en 114 centimeter lång gädda till 100-klubben.
Efter att Tobias Ekvall från Eksjö tappade en riktig best högg det igen. Denna gång på grannspöet och en timma senare.
– Det var förmodligen samma fisk, den var rejält trött efter första fajten, säger Tobias i sin anmälan till 100-klubben.
Den 114 centimeter långa gäddan är Tobias första i 100-klubben – och som alla andra nya medlemmar får han en vobbler från Cwc.
Läs mer om 100-klubben här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta