När rockmusikern Erik Ohlsson ritade den ursprungliga Ge fan i våra vatten-loggans giftgröna dödskalle kom inspirationen bland annat från elbolaget Jämtkrafts agerande i Långan. " /> Ge fan i våra vatten Jämtkraft! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Anders Holm
Logotypen som Erik Ohlsson skapade.
Ge fan i våra vatten Jämtkraft!

När rockmusikern Erik Ohlsson ritade den ursprungliga Ge fan i våra vatten-loggans giftgröna dödskalle kom inspirationen bland annat från elbolaget Jämtkrafts agerande i Långan.

När Ge fan i våra vatten lanserades 2007 ville Erik Ohlsson, Kimmo Kirvesmäki, Dregen och övriga musiker göra en positiv kampanj mot rovfiske och miljöförstöring i våra vatten. En kampanj som skulle väcka folks intresse och samla ihop pengar till konkreta fiskevårdsåtgärder. När Erik formgav det som skulle bli projektets logga ville han skapa något som tydligt visade på de hot som fanns mot våra vatten: en giftgrön dödskalle med en fisk i munnen och dollarögon som symboliserar det ekonomiska intresset utan hänsyn till miljön.
– Jag var en passionerad flugfiskare på den tiden och hade fiskat en del i Långan. Samtidigt med detta hade Jämtkraft gjort en hel del skit i Långan som att kuppa in sig i ett fiskevårdsområdes styrelse och nästan torrlägga ån på vintern så att en massa fisk dog, så visst var Jämtkraft en stark inspirationskälla, berättar Erik Ohlsson.
Nästan tio år senare är det fortfarande lika aktuellt att bekämpa Jämtkrafts agerande: bolaget tänker nu bygga upp dammen och renovera kraftverket i Långforsen i Långan. Detta trots att ån ska vara skyddad från vattenkraftutbyggnad och trots att den planerade fiskvägen dömts ut av experter.

– Jag vill uppmana alla sportfiskare att delta i kampanjen med att skicka brevet till Jämtkrafts styrelseordförande AnnSofie Andersson om att inte bygga kraftverket. Det kommer att bli sämre för fisken. Ge fan i våra vatten Jämtkraft! avslutar Erik Ohlsson.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta