Erik Ohlsson är en av initiativtagarna till Ge fan, här med fin havsöring. (Foto: Joel Norlin) Erik Ohlsson är en av initiativtagarna till Ge fan, här med fin havsöring. (Foto: Joel Norlin)[/caption] " /> Ge fan i våra vatten = mer öring på västkusten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ge fan i våra vatten = mer öring på västkusten
Erik Ohlsson är en av initiativtagarna till Ge fan, här med fin havsöring. (Foto: Joel Norlin)

Erik Ohlsson är en av initiativtagarna till Ge fan, här med fin havsöring. (Foto: Joel Norlin)

Sportfiskarna delar genom projektet Ge fan i våra vatten ut pengar till fiskevårdsinsatser för havsöring på västkusten. – Varje krona bidrar till bättre förutsättningar för öringen, säger Erik Ohlsson som är en av initiativtagarna till Ge fan i våra vatten.
Ge fan i våra vatten uppmärksammar hur illa ställt det är med miljön i många svenska vatten. Projektet startades av en grupp rockmusiker tillsammans med Sportfiskarna. Överskottet från skivförsäljningar och försäljning av unika Ge fan i våra vatten-produkter går till miljö- och fiskevårdsprojekt. Mer än en miljon kronor har redan samlats in.
Tre olika insatser får nu ta emot bidrag som tillsammans med ideellt arbete kommer förbättra för öringen.
Fiskevårdsnätverket Göteborg får pengar från Ge fan i våra vatten för att finansiera inköp av redskap och material till sitt arbete. Nätverket bildades 2010 och består idag av ett 40-tal ideellt engagerade fiskevårdare som arbetar med havsöringsförande bäckar i Göteborgsregionen. Utrivning av vandringshinder, trädplantering, vassröjning, utplacering av lekgrus och ståndstenar, elfisken samt översyn av kulvertar är en stor del av verksamheten.

Öringsakademien är en ideell förening som sedan starten 2010 håller till i Tanums kommuns vattendrag i norra Bohuslän. De får pengar från Ge fan i våra vatten att använda till material och resor. Föreningen jobbar för fria vandringsvägar, bättre lekområden för havsöringen och en hög biologisk mångfald i vattendragen. Ytterligare en målsättning är att höja den allmänna kunskapen kring fiskeregler och fiskeetik vid kustfiske efter havsöring.
I det tredje projektet kommer Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg och Länsstyrelsen i Västra Götaland gemensamt arbeta för att restaurera två vattendrag där arterna öring och flodpärlmussla förekommer. Målet är att få en ökad areal uppväxtområden för öring, en åtgärd som också kommer gynna flodpärlmusslorna i vattendragen.
Läs mer om Ge fan i våra vatten här; www.sportfiskarna.se/gefan

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta