Ge fan i våra vatten = mer öring på västkusten

Erik Ohlsson är en av initiativtagarna till Ge fan, här med fin havsöring. (Foto: Joel Norlin)

Erik Ohlsson är en av initiativtagarna till Ge fan, här med fin havsöring. (Foto: Joel Norlin)

Sportfiskarna delar genom projektet Ge fan i våra vatten ut pengar till fiskevårdsinsatser för havsöring på västkusten. – Varje krona bidrar till bättre förutsättningar för öringen, säger Erik Ohlsson som är en av initiativtagarna till Ge fan i våra vatten.
Ge fan i våra vatten uppmärksammar hur illa ställt det är med miljön i många svenska vatten. Projektet startades av en grupp rockmusiker tillsammans med Sportfiskarna. Överskottet från skivförsäljningar och försäljning av unika Ge fan i våra vatten-produkter går till miljö- och fiskevårdsprojekt. Mer än en miljon kronor har redan samlats in.
Tre olika insatser får nu ta emot bidrag som tillsammans med ideellt arbete kommer förbättra för öringen.
Fiskevårdsnätverket Göteborg får pengar från Ge fan i våra vatten för att finansiera inköp av redskap och material till sitt arbete. Nätverket bildades 2010 och består idag av ett 40-tal ideellt engagerade fiskevårdare som arbetar med havsöringsförande bäckar i Göteborgsregionen. Utrivning av vandringshinder, trädplantering, vassröjning, utplacering av lekgrus och ståndstenar, elfisken samt översyn av kulvertar är en stor del av verksamheten.
Öringsakademien är en ideell förening som sedan starten 2010 håller till i Tanums kommuns vattendrag i norra Bohuslän. De får pengar från Ge fan i våra vatten att använda till material och resor. Föreningen jobbar för fria vandringsvägar, bättre lekområden för havsöringen och en hög biologisk mångfald i vattendragen. Ytterligare en målsättning är att höja den allmänna kunskapen kring fiskeregler och fiskeetik vid kustfiske efter havsöring.
I det tredje projektet kommer Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg och Länsstyrelsen i Västra Götaland gemensamt arbeta för att restaurera två vattendrag där arterna öring och flodpärlmussla förekommer. Målet är att få en ökad areal uppväxtområden för öring, en åtgärd som också kommer gynna flodpärlmusslorna i vattendragen.
Läs mer om Ge fan i våra vatten här; www.sportfiskarna.se/gefan

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...