Ge havet en röst och rädda fisket

Läs Stefan Nyströms debattartikel om fiske- och fiskevård.

Läs Stefan Nyströms debattartikel om fiske- och fiskevård.

Sportfiskarnas ordförande Stefan Nyström har skrivit en debattartikel som i dag publicerar i diverse media. Läs artikeln här nedan.
”I Göteborg samlas fler än 400 starka röster till Havs- och vattenforum tisdag och onsdag. I en gammal varvsbyggnad vid Norra Älvstranden ska det pratas. Men havet är fortsatt tyst och tomt.
Sverige och EU har länge fört en ohållbar fiskeripolitik. Forskarnas varningar och rekommendationer har konsekvent ignorerats. Siffrorna har varit enkla att förstå. Ändå har inget gjorts. Yrkesfiskets intressen har fått förtur, trots att näringen numera har liten betydelse för den svenska ekonomin och sysselsättningen.
På Västkusten har friluftslivet och sportfisket drabbats hårt. Möjligheten att fånga några torskar från klipporna har fått stå tillbaka till förmån för en överdimensionerad fiskeflotta. I dag är havets skafferi tömt. Egenfångad fisk på tallriken har blivit sällsynt och våra barn och unga vistas mindre ute vid vattnet. Bara det är allvarligt nog, ett väckt fiskeintresse hos ett barn ger ofta ett livslångt intresse för naturen och miljön.
I EU-parlamentet röstade förra året en majoritet för en ny europeisk fiskeripolitik. Kvoterna ska sättas så att bestånden kan öka igen och dumpningen av fisk i havet ska upphöra, i vart fall på sikt.
Ett intensivt lobbyarbete lönade sig men det är mycket kvar att genomföra. Sportfiskarna är Sveriges största fiske- och vattenvårdsorganisation. Vi för fiskens talan tills dess havet inte längre är tyst och tomt.
På andra sidan Atlanten i Florida sysselsätter sportfisket i dag runt 80 000 personer. På 70-talet var det, precis som i Sverige, sportfiskare som märkte att fisken försvann och slog larm. I mitten av 80-talet började amerikanska myndigheter ett målmedvetet och vetenskapligt baserat arbete för mer fisk i havet. Finansiering säkrades, strikta kvoter och begränsningar infördes. Resultatet överraskade alla. Fisken kom snabbt tillbaka och protesterna blev hyllningar. Såväl sportfisket som yrkesfisket tredubblade sina inkomster.
Med ökade anslag till fiske- och vattenvården går den negativa spiralen att vända även i Sverige. Regelverket måste också anpassas efter dagens situation. Ett nytt synsätt på fiskerilagstiftningen är nödvändigt. Moderna krav på miljöhänsyn måste uppfyllas och fiskresursen måste kunna fördelas utifrån ett hållbart samhällsekonomiskt perspektiv. Så skapas förutsättningar för nya jobb och tillväxt. Så ger vi våra ungdomar en chans att fånga fisk från klipporna igen.
På söndag är det val till EU-parlamentet och i september är det riksdagsval. Ett supervalår sägs det.
I Sverige fiskar mellan en och två miljoner människor varje år. Är det någon som är intresserad av våra röster?
Stefan Nyström
Generalsekreterare Sportfiskarna”

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...