Nu finns en ny förståelse för vikten av sportfiske och sportfisketurism för samhället. Foto: Nicka Hellenberg[/caption] " /> Gemensam strategi för fisketurism | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Gemensam strategi för fisketurism
Nu finns en ny förståelse för vikten av sportfiske och sportfisketurism för samhället. Foto: Nicka Hellenberg

Nu finns en ny förståelse för vikten av sportfiske och sportfisketurism för samhället. Foto: Nicka Hellenberg

De senaste åren har man från myndighetshåll uppmärksammat sportfiskets och fisketurismens betydelse i Sverige på ett nytt sätt. Detta leder förhoppningsvis till en statushöjning för sportfisket som näring.
När Havs- och vattenmyndigheten, HaV, bildades 2011, lades delar av ansvaret för fritidsfiske och fisketurism över på Jordbruksverket. Detta blev startskottet för ett mer aktivt arbete med frågan. Jordbruksverket gick ut till sportfiskebranschen och bjöd in till en rådgivande grupp.
I den rådgivande gruppen har entreprenörer, sportfiskemedia, organisationer, redskapsbranch med flera, diskuterat både möjligheter och problem tillsammans med Jordbruksverket och HaV.
– Att sportfiskebranschen bjudits in till diskussioner är ett positivt trendbrott som visar på en statushöjning för sportfisket som näring, säger Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.
– Nu hoppas vi att detta trendbrott kan bära ända till EU, där sportfisket fortfarande är en icke-fråga.
Arbetet med den rådgivande gruppen kommer under våren att resultera i en ny rapport, som presenteras på Sportfiskemässan i mars.
Mer finns att läsa på havochvatten.se

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta