Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Genom isen vid -15

Nya numret av Fiskejournalen landar hos prenumeranterna i dagarna och finns i butik om ytterligare ett par dagar. Där berättar vi om hur det känns att hoppa ner i en vak i isen när termometern visar minus femton grader. Något som fick oss att helt omvärdera våra räddningsplagg.
Den tvådelade flytoverall som jag själv använt och litat på de sensate åren släpptte in en fors av nollgradigt vatten efter bara några sekunder. Paniken kom snabbt och hade vi inte haft en varm brandbil att krypa in i och varit långt ute är det frågan om jag klarat mig. Kompisen i den ”hela” flytoverallen stannad i vattnet en knapp minut längre än mig. Väl inne i värmen skrek han av smärta när vadmusklerna krampade. Den andra kompisen bar en torrdräkt. Efter tio minuter i vattnet kom han oberörd och leende och frågade hur vi hade det. Läs mer om våra upplevelser och vad några av landets ledande experter har att säga om räddningsplagg och säkerhet till sjöss och på isen. Du kan också se en film som spelades in under testet om du klickar HÄR
Anders Nicander

Rätt kläder kan vara livsavgörande om du hamnar i riktigt kallt vattnet (Foto: Anders Nicander)


 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta