Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Givande gäddfiske

En soldränkt 100-klubbare som föll för en sjunkande Buster Jerk.

Petter Arvidsson från Uppsala är inne i en riktigt givande period. På de senaste tio dagarna har han fångat och anmält två 100-klubbare.
Det senaste gäddpasset i Ekoln, Mälarens nordligaste fjärd, kunde dock ha börjat bättre. Linan lade sig ett varv runt toppöglan och Petter fick se sitt jerkbete segla iväg då linan snärtats av i kastet.
– Snopet, men som tur att det var en flytande variant så de var bara att åka in och hämta den i vassen, säger Petter.
Med ett nytt bete i linändan och en kort förflyttning längs vassen var det dags för 100-klubbaren att stiga på.
– Vid fjärde jerk-dragningen kändes det ordentligt tungt. Sedan bjöd gäddan på fin luftakrobatik, men avståndet var stort så jag fick ingen känsla över hur stor fisken var.
Väl i båten mättes fisken till 109 centimeter.
Läs mer om 100-klubben här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta