Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Glöm inte pigghajsförbudet

Den här tiden på året är pigghajen en ganska vanlig bifångst vid havsfiske längs Västkusten. Men den är numera helt fredad från fiske.
Piggahajen, som är vår vanligaste haj, är akut utrotningshotad. En gång var den mycket vanlig. Så vanlig att det förekom ett omfattande fiske långt in i fjordarna. Ett brutalt överfiske på denna långsamt växande hajart har i princip utrotat den. Likväl har det fångats en hel del pigghaj vid sportfiske under de senaste åren. Det riktade fisket efter pigghaj är från och med i år helt förbjudet och skulle du få en av misstag måste du återutsätta den. Allra bäst är det att ha en långskaftad tång med i båten och lossa hajen i vattnet genom att ta ett kraftigt tag i krokskaftet och skaka loss fisken.
Anders Nicander

Pigghajen är fredad från alla former av fiske. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta