Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Holm
Kalle Johansson med drömfisken, som de mätte till 135 centimeter. Vikten är okänd. Foto: Simon Johansson
Göstrolling resulterade i årets längsta gädda

Kalle Johansson var nyligen ute och trollade med sin bror Simon på Storsjön i Gästrikland, då ett förmodat bottennapp plötsligt förvandlades till en riktig drömfisk – en gädda som kunde mätas till hela 135 centimeter. Mycket talar för att det är den längsta gäddan som har fångats i år. 

Kalle Johansson och brorsan Simon hade gös i sikte när de i början av augusti gav sig ut på Storsjön, i Gästrikland. Det bröderna då inte visste var att det skulle bli den häftigaste fisketuren de varit med om. 

– Vi trollade gös i en liten vik. Så fick min storebror på något stort som han tappade, men vi valde att vända och då smällde det på för mig, berättar Kalle till Fiskejournalen.

Och när det small, då small det på ordentligt i den grunda viken, som var tre meter djup. 

– Vi trodde det var botten, så där stumt som det kan bli vid trolling. Men så började det slira ut lina och då började det bli spännande.

”Inte ofta man blir rädd”
Kalle beskriver hur fajten pågick 10-15 min innan de fick se gäddan, och även om fajten pågått ett tag blev de då överraskade. Så här beskriver Kalle själv ögonblicket när de fick se fisken:

– Det var något gröndjävulskt. Trodde inte det fanns så stora fiskar i Storsjön. Men det finns det bevisligen. Dessutom skulle fisken landas utan håv, och det är inte ofta man blir rädd när man ska landa en gädda …

Kvickt mättes fisken, fotograferades och fick sedan simma tillbaka i Storsjöns vatten. Men den här dagen hade bröderna valt att ta med fel våg. 

– Vi hade bara med oss en liten våg som gick till 6 kilo, men den gick i botten så klart, he he. Jag skulle tippa på cirka 14-15 kilo. Men vi mätte längden till 135 centimeter, och när vi kom hem gick vi in på Storfiskregistret och då såg vi att det kan vara den längsta i år, berättar en lyrisk Kalle till Fiskejournalen. 

Årets längsta?
Och visst är det så. Vid en titt i Sportfiskarnas storfiskregister är den längsta registrerade gäddan i år 128 centimeter, eller gäddorna för det är två, följt av en på 125 centimeter. Mycket talar för att Kalle har fångat årets längsta gädda, om det inte gömmer sig någon nedtystad fångst vill säga. Fiskejournalen har tidigare i år rapporterat om ett par oregistrerade gäddor runt 130 centimeter, men ingen i 135-centimeterskalibern.

Kalles drömfisk högg på en oviktad Nils Master Invincible i färgen ”papegoja” – en färg som visat sig fungera bra i sjön. De har dock aldrig fått, eller vågat drömma om någon så stor tidigare i Storsjön.

– Det här var riktigt, riktigt häftigt! Innan har vi bara fått fisk på fem kilo här, avslutar Kalle.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta