Annons
Göstrolling resulterade i årets längsta gädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Holm
Kalle Johansson med drömfisken, som de mätte till 135 centimeter. Vikten är okänd. Foto: Simon Johansson
Göstrolling resulterade i årets längsta gädda

Kalle Johansson var nyligen ute och trollade med sin bror Simon på Storsjön i Gästrikland, då ett förmodat bottennapp plötsligt förvandlades till en riktig drömfisk – en gädda som kunde mätas till hela 135 centimeter. Mycket talar för att det är den längsta gäddan som har fångats i år. 

Kalle Johansson och brorsan Simon hade gös i sikte när de i början av augusti gav sig ut på Storsjön, i Gästrikland. Det bröderna då inte visste var att det skulle bli den häftigaste fisketuren de varit med om. 

– Vi trollade gös i en liten vik. Så fick min storebror på något stort som han tappade, men vi valde att vända och då smällde det på för mig, berättar Kalle till Fiskejournalen.

Och när det small, då small det på ordentligt i den grunda viken, som var tre meter djup. 

– Vi trodde det var botten, så där stumt som det kan bli vid trolling. Men så började det slira ut lina och då började det bli spännande.

”Inte ofta man blir rädd”
Kalle beskriver hur fajten pågick 10-15 min innan de fick se gäddan, och även om fajten pågått ett tag blev de då överraskade. Så här beskriver Kalle själv ögonblicket när de fick se fisken:

– Det var något gröndjävulskt. Trodde inte det fanns så stora fiskar i Storsjön. Men det finns det bevisligen. Dessutom skulle fisken landas utan håv, och det är inte ofta man blir rädd när man ska landa en gädda …

Kvickt mättes fisken, fotograferades och fick sedan simma tillbaka i Storsjöns vatten. Men den här dagen hade bröderna valt att ta med fel våg. 

– Vi hade bara med oss en liten våg som gick till 6 kilo, men den gick i botten så klart, he he. Jag skulle tippa på cirka 14-15 kilo. Men vi mätte längden till 135 centimeter, och när vi kom hem gick vi in på Storfiskregistret och då såg vi att det kan vara den längsta i år, berättar en lyrisk Kalle till Fiskejournalen. 

Årets längsta?
Och visst är det så. Vid en titt i Sportfiskarnas storfiskregister är den längsta registrerade gäddan i år 128 centimeter, eller gäddorna för det är två, följt av en på 125 centimeter. Mycket talar för att Kalle har fångat årets längsta gädda, om det inte gömmer sig någon nedtystad fångst vill säga. Fiskejournalen har tidigare i år rapporterat om ett par oregistrerade gäddor runt 130 centimeter, men ingen i 135-centimeterskalibern.

Kalles drömfisk högg på en oviktad Nils Master Invincible i färgen ”papegoja” – en färg som visat sig fungera bra i sjön. De har dock aldrig fått, eller vågat drömma om någon så stor tidigare i Storsjön.

– Det här var riktigt, riktigt häftigt! Innan har vi bara fått fisk på fem kilo här, avslutar Kalle.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta