Göteborgs Havsfiskeklubb 50 år

Årets havsfiskare 2013 Fredrik von Elern flankeras av prisutdelare, tillika ordförande i Göteborgs Havsfiskeklubb, Jan-Åke Palmqvist.

Årets havsfiskare 2013 Fredrik von Elern (tv) flankeras av prisutdelare, tillika ordförande i Göteborgs Havsfiskeklubb, Jan-Åke Palmqvist.

Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK) firade nyligen sin 50-åriga tillvaro med en festlig och minnesvärd afton där många storfångster genom åren hamnade i fokus. En av de allra främsta, en hälleflundra på 111,3 kg drogs till klubbens ära under jubileumsåret. Det är likaså den tyngsta spöfångade fisken på 50 år i svenska vatten.
För storfiskfångsten svarade göteborgaren Fredrik von Elern, banbrytare och kursläggare när det gäller utveckling av svenskt utomskärsfiske i Skagerack. Redan på tidigt 90-tal pionjärfiskade han med stor framgång över djupbottnar och vrak i norra Bohuslän. Kort sagt – fiskarnas skyddshelgon Petri – belönade med fångsten definitivt rätt havssportfiskare.
För sin unika fiskeprestation blev Fredrik vald till “Årets havsfiskare” – en årlig utmärkelse instiftad när GHFK firade 20-årsjubileum – samt fick, under GHFK:s 50-årsfest, 2013 års hedersbevisning.
Det var i letandet efter nya fiskeplatser, väst Väderöarna, som Fredrik i lag med pionjärfiskekompisarna Fredrik Högberg och Tobias Ehn, under sommarnattfiske drog hälleflundran. Fångsten gjordes från Fredriks båt – en Targa 25 döpt till ”Fasa” – samt krokades på 398 m djup via en makrillflapper i ändan på en släptafs.
– Snabbt förstod jag av både tyngd och rusning att det var en tungviktare jag matchade, berättar Fredrik. Efter ca 40 min såg vi fisk under ytan – och det var en liten lubb som tagit på upphängaren. Under den skymtade vi sedan något stort vitt, vilket var hälleflundran.
– Med kompisarnas hjälp fick jag bordat den. Vi avslutade fisket när vi såg att detta var en presumtiv rekordfisk. Kursen sattes mot Grebbestad. Där vägdes fisken kl.07.00 den 22 juli 2013 på krönt våg till 111,3 kg. Längd 204 cm.
Besök Göteborgs Havsfiskeklubb på webben, klicka här.
Jan Olsson

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...