Årets havsfiskare 2013 Fredrik von Elern flankeras av prisutdelare, tillika ordförande i Göteborgs Havsfiskeklubb, Jan-Åke Palmqvist. Årets havsfiskare 2013 Fredrik von Elern (tv) flankeras av prisutdelare, tillika ordförande i Göteborgs Havsfiskeklubb, Jan-Åke Palmqvist.[/caption] " /> Göteborgs Havsfiskeklubb 50 år | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Göteborgs Havsfiskeklubb 50 år
Årets havsfiskare 2013 Fredrik von Elern flankeras av prisutdelare, tillika ordförande i Göteborgs Havsfiskeklubb, Jan-Åke Palmqvist.

Årets havsfiskare 2013 Fredrik von Elern (tv) flankeras av prisutdelare, tillika ordförande i Göteborgs Havsfiskeklubb, Jan-Åke Palmqvist.

Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK) firade nyligen sin 50-åriga tillvaro med en festlig och minnesvärd afton där många storfångster genom åren hamnade i fokus. En av de allra främsta, en hälleflundra på 111,3 kg drogs till klubbens ära under jubileumsåret. Det är likaså den tyngsta spöfångade fisken på 50 år i svenska vatten.
För storfiskfångsten svarade göteborgaren Fredrik von Elern, banbrytare och kursläggare när det gäller utveckling av svenskt utomskärsfiske i Skagerack. Redan på tidigt 90-tal pionjärfiskade han med stor framgång över djupbottnar och vrak i norra Bohuslän. Kort sagt – fiskarnas skyddshelgon Petri – belönade med fångsten definitivt rätt havssportfiskare.
För sin unika fiskeprestation blev Fredrik vald till “Årets havsfiskare” – en årlig utmärkelse instiftad när GHFK firade 20-årsjubileum – samt fick, under GHFK:s 50-årsfest, 2013 års hedersbevisning.

Det var i letandet efter nya fiskeplatser, väst Väderöarna, som Fredrik i lag med pionjärfiskekompisarna Fredrik Högberg och Tobias Ehn, under sommarnattfiske drog hälleflundran. Fångsten gjordes från Fredriks båt – en Targa 25 döpt till ”Fasa” – samt krokades på 398 m djup via en makrillflapper i ändan på en släptafs.
– Snabbt förstod jag av både tyngd och rusning att det var en tungviktare jag matchade, berättar Fredrik. Efter ca 40 min såg vi fisk under ytan – och det var en liten lubb som tagit på upphängaren. Under den skymtade vi sedan något stort vitt, vilket var hälleflundran.
– Med kompisarnas hjälp fick jag bordat den. Vi avslutade fisket när vi såg att detta var en presumtiv rekordfisk. Kursen sattes mot Grebbestad. Där vägdes fisken kl.07.00 den 22 juli 2013 på krönt våg till 111,3 kg. Längd 204 cm.
Besök Göteborgs Havsfiskeklubb på webben, klicka här.
Jan Olsson

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta