Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
GP granskar fiskepiraterna

Kustbevakningen visar upp bilder på danska trålare som bryter mot det fiskeförbud som sedan 2009 råder i ett par områden i Kattegatt. Vid över 70 tillfällen har fiskeansträngningar gjorts helt och hållet inom förbudsområdet.
Miljöorganisationen Greenpeace har under en längre tid följt och rapporterat om de danska tjuvfiskarna som har sin utångshamn i Gilleleje på Själlands nordkust. Fem båtar som bedrivit tjuvfiske kan namnges i GP och en person pekas ut som pirathövding. Den svenska kustbevakningen har hårdbevakat området och intresset i media har varit stort. Trots att man har bildbevis har ännu ingen straffats.
Torsken i Kattegatt är i det närmaste utrotad. Ändå det finns det fisk nog för att de danska tjuvfiskarna ska rikta sina fiskeansträngningar mot den. Katt-och-råttaleken med den svenska kustbevakningen visar på hur lite respekt man har för lagen och för det faktum att man håller på att radera ut själva grunden för sitt eget fiske. Danska och svenska myndigheters flathet inför piraterna väcker frågan om man verkligen vill stoppa tjuvfisket.

Kattegatts sista torskar dör i danska tjuvfiskares trålar. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta