Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gratis fiske för unga

Sportfiskarnas satsning på att låta ungdomar prova på sportfiske har blivit en megasuccé – och nu finns det ytterligare 8000 fiskeutrustningar klara att lånas ut.
”Upp till 13”, som Sportfiskarna kallar projektet, har hittills engagerat 33 000 barn. Årets upplaga är ännu mera vässad, bland annat har Sportfiskarna och Sveaskog i samarbete utarbetat ett helt eget fiskekort, Upp till 13-kortet, som ger tillträde till 900 olika fiskevatten. Nytt för i år är också att man erbjuder ett lite kortare haspelspö för de minsta barnen.
– Att fortsätta detta lyckade projekt, där unga tjejer och killar får chansen att prova på att fiska gratis under en hel sommar, har varit en självklarhet för Sportfiskarna. Detta är en av våra stora satsningar för att föryngra fisket och den är vi väldigt stolta över, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Bakom projektet står Abu Garcia, Sveaskog, Sportfiskarna, Unga Sportfiskare och sportfiskebutiker över hela landet.
Mer info på Sportfiskarnas hemsida.
Svenne Andersson

Projektet har fått två ambassadörer, Rebecka och Hampus. Två fisketokiga ungdomar som vill vara med och inspirera andra unga att fiska. (Foto:Helena Bergström/Unga Sportfiskare)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta