Fiskejournalens medarbetare Jesper Larsson är en fiskeguide med många järn i elden. Nu har du möjlighet att ta del av hans erfarenheter gratis, eftersom Projektet Friskare Skogsvatten 2.0 bjuder in till två föreläsningar för allmänheten. " /> Gratis föreläsningar med Fiskejournalens Jesper Larsson | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jesper Larsson vet hur man tas med Norrbottens harrar.
Gratis föreläsningar med Fiskejournalens Jesper Larsson

Fiskejournalens medarbetare Jesper Larsson är en fiskeguide med många järn i elden. Nu har du möjlighet att ta del av hans erfarenheter gratis, eftersom Projektet Friskare Skogsvatten 2.0 bjuder in till två föreläsningar för allmänheten.

Föreläsningarna hålls i Överklinten i Robertsfors och Bjurholm den 17 samt 18 mars, och är alltså kostnadsfria. Arrangör är EU-projektet Friskare Skogsvatten 2.0, och Jesper Larsson kommer att berätta om sin spektakulära resa och hur ett friskt vattendrag i förlängningen också kan bidra till ekoturism.

Jesper har arbetat som fiskeguide i Norrbotten under drygt 20 somrar, och bor sedan 2007 året runt i Muoniovaara, med finska gränsen utanför köksfönstret.

– Jag kommer att berätta om min resa här uppe, hur viktigt det är med samarbeten, och hur nödvändigt det är att ge mer än man tar när det handlar om fisketurism, säger Jesper Larsson.

Han kommer även att göra scenframträdanden på Svenska Sportfiskemässan 20–22 mars, där det allt mer populära harrfisket står i fokus. Fiskejournalen återkommer med en separat artikel om det inom kort.

Om Jesper själv ska sammanfatta sitt liv som fiskeguide norr om polcirkeln, så blir det följande.

– Kärlek, gott om utrymme, frihet och mångfald!

Här hittar du mer information om föreläsningarna i Överklinten och Bjurholm.

Läs även om Älvräddarnas arbete:

https://www.fiskejournalen.se/hor-pa-alvraddarna-sportfiskarnas-kompis/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta