Greenpeace glömmer ekologin

Älvräddarnas ordförande Christer Borg menar att Martina Krueger och Greenpeace spelar kraftbolagen rakt i händerna.

Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, menar att Greenpeace spelar kraftbolagen rakt i händerna genom att de i sin elbolagsranking enbart tar hänsyn till andelen förnybar energi.
När Greenpeace listar vilka energibolag som ur konsumentperspektiv är bäst att välja om man vill göra skillnad för miljön, går de enbart på andelen förnybar energi. Ett högt rankat energibolag kan således, enligt Greenpeace kriterier, ha hundra procent vattenkraft utan att behöva ta någon hänsyn till ekologin runt kraftverken. Som en av de högst placerade på Greenpeace lista står till exempel Alingsås energi.
– Alingsås energi köper huvuddelen av sin el från Bjurfors nedre kraftverk i Umeälven. I det finns inga fiskvägar och trots att man precis lagt ner 57 miljoner på en dammrenovering, har fiskvägar inte ingått i projektet, säger Christer Borg på Älvräddarna.
Martina Krueger, ansvarig för klimat och energifrågor på Greenpeace svarar
på kritiken:
– I dagsläget har vi inte möjlighet att få fram den information som behövs för att gradera kraftbolagen utifrån andra kriterier än andelen förnybar energi.
Gratis green-washing
Älvräddarna menar att Greenpeace synsätt, förutom att det är direkt vilseledande för konsumenten, också bidrar till elbolagens ”green-washing”, alltså när bolagen själva vill påskina hur miljövänliga de är.
– I fallet med Alingsås Energi använder de sin listplacering i marknadsföringen. Det låter självklart jättebra att de är topprankade av Greenpeace. Förnybar elproduktion är givetvis bra, men är inte det enda kriteriet för att få en miljöanpassad produktion. Vattenkraften i Sverige är en ekologisk katastrof och det borde Greenpeace inte stödja på detta sätt, säger Christer Borg.
– Kanske är andra kriterier något vi bör ta hänsyn till i framtida rankingar, men i dagsläget är det enbart information om vilket energislag elen kommer ifrån, som kraftbolagen är skyldiga att redovisa, säger Martina Krueger.
Läs tidigare notiser om Greenpeace elbolagsranking.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...