[/caption] " /> Greenpeace glömmer ekologin | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Greenpeace glömmer ekologin

Älvräddarnas ordförande Christer Borg menar att Martina Krueger och Greenpeace spelar kraftbolagen rakt i händerna.

Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, menar att Greenpeace spelar kraftbolagen rakt i händerna genom att de i sin elbolagsranking enbart tar hänsyn till andelen förnybar energi.
När Greenpeace listar vilka energibolag som ur konsumentperspektiv är bäst att välja om man vill göra skillnad för miljön, går de enbart på andelen förnybar energi. Ett högt rankat energibolag kan således, enligt Greenpeace kriterier, ha hundra procent vattenkraft utan att behöva ta någon hänsyn till ekologin runt kraftverken. Som en av de högst placerade på Greenpeace lista står till exempel Alingsås energi.
– Alingsås energi köper huvuddelen av sin el från Bjurfors nedre kraftverk i Umeälven. I det finns inga fiskvägar och trots att man precis lagt ner 57 miljoner på en dammrenovering, har fiskvägar inte ingått i projektet, säger Christer Borg på Älvräddarna.
Martina Krueger, ansvarig för klimat och energifrågor på Greenpeace svarar
på kritiken:
– I dagsläget har vi inte möjlighet att få fram den information som behövs för att gradera kraftbolagen utifrån andra kriterier än andelen förnybar energi.
Gratis green-washing

Älvräddarna menar att Greenpeace synsätt, förutom att det är direkt vilseledande för konsumenten, också bidrar till elbolagens ”green-washing”, alltså när bolagen själva vill påskina hur miljövänliga de är.
– I fallet med Alingsås Energi använder de sin listplacering i marknadsföringen. Det låter självklart jättebra att de är topprankade av Greenpeace. Förnybar elproduktion är givetvis bra, men är inte det enda kriteriet för att få en miljöanpassad produktion. Vattenkraften i Sverige är en ekologisk katastrof och det borde Greenpeace inte stödja på detta sätt, säger Christer Borg.
– Kanske är andra kriterier något vi bör ta hänsyn till i framtida rankingar, men i dagsläget är det enbart information om vilket energislag elen kommer ifrån, som kraftbolagen är skyldiga att redovisa, säger Martina Krueger.
Läs tidigare notiser om Greenpeace elbolagsranking.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta