[/caption] " /> Gruvor på Sandåslandet? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gruvor på Sandåslandet?

Fiske- och vandringsmarker norr om Kiruna kan bli förstörda av gruvdrift. (Foto: Gunnar Westrin)

Australiensiska gruvbolaget Avalon Minerals Viscaria AB har beviljats undersökningstillstånd för malmletning i området norr om Vittangijärvi. Området sträcker sig från Vittangijärvi i söder upp och omkring sjösystemen Pirtemusjávri och Geargejávri upp mot Järämä by i Lappland i Norrbottens län.
Det område som Bergsstaten i Luleå har beviljat undersökningstillstånd beräknas vara cirka 181,5 kvadratkilometer. Området innefattar även myrmarker och Torneträsk – Soppero fjällskogsnaturreservat (Natura 2000).
Fiskejournalen har den senaste tiden skrivit gruvbolag som vill kapitalisera på orörs och unik natur i norra Sverige. Nu har eländet också nått vitala delar av klassiska Sandåslandet i norr, vars trakter är landets största intakta renskötselområde. Samtidigt är ovanstående källflödesområdet till nedströms liggande Vittangiälven, som sedermera rinner ut i Torneälven. Ur Pirtemusjávri rinner den fiskrika Pirtemusjohka, som är en del av det Sandåsland jag känner som jungfruliga fiske- och vandringsmarker. Hur kan detta bara vara möjligt?
Läs fler notiser om gruvdrift.
På Avalon Minerals hemsida kan men se en film där framtidsvisionerna i Kirunatrakten blottläggs.

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta