[/caption] " /> Gruvor på Sandåslandet? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gruvor på Sandåslandet?

Fiske- och vandringsmarker norr om Kiruna kan bli förstörda av gruvdrift. (Foto: Gunnar Westrin)

Australiensiska gruvbolaget Avalon Minerals Viscaria AB har beviljats undersökningstillstånd för malmletning i området norr om Vittangijärvi. Området sträcker sig från Vittangijärvi i söder upp och omkring sjösystemen Pirtemusjávri och Geargejávri upp mot Järämä by i Lappland i Norrbottens län.
Det område som Bergsstaten i Luleå har beviljat undersökningstillstånd beräknas vara cirka 181,5 kvadratkilometer. Området innefattar även myrmarker och Torneträsk – Soppero fjällskogsnaturreservat (Natura 2000).
Fiskejournalen har den senaste tiden skrivit gruvbolag som vill kapitalisera på orörs och unik natur i norra Sverige. Nu har eländet också nått vitala delar av klassiska Sandåslandet i norr, vars trakter är landets största intakta renskötselområde. Samtidigt är ovanstående källflödesområdet till nedströms liggande Vittangiälven, som sedermera rinner ut i Torneälven. Ur Pirtemusjávri rinner den fiskrika Pirtemusjohka, som är en del av det Sandåsland jag känner som jungfruliga fiske- och vandringsmarker. Hur kan detta bara vara möjligt?
Läs fler notiser om gruvdrift.
På Avalon Minerals hemsida kan men se en film där framtidsvisionerna i Kirunatrakten blottläggs.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta