Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Grymma varar

Vattnen innanför Orust var en gång kända för sina fantastiska bestånd av pigg- och slätvar. Än simmar en och annan var i dessa vatten och skickliga sportfiksare har lyckats lokalisera och fånga några fantastiska fiskar vid bland annat sight-fishing från flytring!
Pigg- och slätvar är eftertraktade och dyra matfiskar vilket gjort att ett alldeles för intensivt yrkes- och husbehovsfiske riktats mot dem. I de vatten som numera ingår i 8-fjordar, alltså vattnen innanför Tjörn och Orust, är det förbjudet att fiska med annat än krok och burar. Här fångas det fortfarande en och annan var som bifångst vid sportfiske efter andra arter. Detta har gjort att ett litet antal mycket drivna sportfiskare har försökt – och lyckats – fånga var vid riktat fiske. En av dessa sportfiskare är Anders Christensson från vällända havsfiskegänget Team Navia. Guidad av ”varexperten” Nicklas Kolbeck landade han i förra veckan en piggvar på 2,794 kilo. Anders berättar att han såg fisken på vatten som var mindre än 1,5 meter djup när han paddlade runt i sin flytring. När han drog verticaljiggen över fisken högg den stenhårt. Dagarna innan fångade Nicklas Kolbeck själv en piggvar på hela 4,68 kilo i samma område .
När fiskebegränsningarna i 8-fjordarområdet infördes var det flera intresseorganisationer som ville förbjuda allt fiske efter var. Om ett mer omfattande sportfiske efter var  kommer igång kan det innebära att ett sådant förbud blir verklighet. Fiska därför med förnuft och hantera fisken så att den kan återutsättas. De allra största fiskarna är visserligen troféfiskar med de är också viktigast för beståndet. De passar bäst i havet, inte på tallriken.
Anders Nicander

Anders Christensson med sin fantastiska piggvar som för övrigt är hans tjugonde registrerade storfisk i havet.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta