Grymma varar

Vattnen innanför Orust var en gång kända för sina fantastiska bestånd av pigg- och slätvar. Än simmar en och annan var i dessa vatten och skickliga sportfiksare har lyckats lokalisera och fånga några fantastiska fiskar vid bland annat sight-fishing från flytring!
Pigg- och slätvar är eftertraktade och dyra matfiskar vilket gjort att ett alldeles för intensivt yrkes- och husbehovsfiske riktats mot dem. I de vatten som numera ingår i 8-fjordar, alltså vattnen innanför Tjörn och Orust, är det förbjudet att fiska med annat än krok och burar. Här fångas det fortfarande en och annan var som bifångst vid sportfiske efter andra arter. Detta har gjort att ett litet antal mycket drivna sportfiskare har försökt – och lyckats – fånga var vid riktat fiske. En av dessa sportfiskare är Anders Christensson från vällända havsfiskegänget Team Navia. Guidad av ”varexperten” Nicklas Kolbeck landade han i förra veckan en piggvar på 2,794 kilo. Anders berättar att han såg fisken på vatten som var mindre än 1,5 meter djup när han paddlade runt i sin flytring. När han drog verticaljiggen över fisken högg den stenhårt. Dagarna innan fångade Nicklas Kolbeck själv en piggvar på hela 4,68 kilo i samma område .
När fiskebegränsningarna i 8-fjordarområdet infördes var det flera intresseorganisationer som ville förbjuda allt fiske efter var. Om ett mer omfattande sportfiske efter var  kommer igång kan det innebära att ett sådant förbud blir verklighet. Fiska därför med förnuft och hantera fisken så att den kan återutsättas. De allra största fiskarna är visserligen troféfiskar med de är också viktigast för beståndet. De passar bäst i havet, inte på tallriken.
Anders Nicander

Anders Christensson med sin fantastiska piggvar som för övrigt är hans tjugonde registrerade storfisk i havet.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...