Guppyhonor med större hjärna klarar sig bättre från predatorer än de med små hjärnor. Men för hanarna spelade det ingen roll. De blev uppätna i samma utsträckning, oavsett hjärnstorlek.
Att guppyindivider med mer hjärnkapacitet klarade sig undan predatorer bättre än deras mindre bemedlade kamrater, är kanske inget förvånande resultat. Det som är lite märkligt i den guppystudie som gjorts på Stockholms Universitet, är att detta bara gällde för guppyhonor. Hanarna blev uppätna i samma utsträckning oavsett hjärnstorlek.
Förklaringen är att de hanar med större hjärna i denna studie också hade färgladare fenor. De syntes därmed mycket bättre för fienden och blev snabbare uppätna, oavsett om de var ”smarta” eller inte.
Kan vi lära oss något av denna studie? Kanske att det inte hjälper att vara smart om du är för snygg…
Nyheter


Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.
Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.
Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!