Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Hakefjorden Cup äger rum i Västkustens havsöringstätaste vatten. Foto: Jonas Nordigårds
Hakefjorden Cup - havsöring och plattfisk

För fjärde året på rad arrangeras en dag med havsöring och fiskevård i fokus på Hakefjorden, utanför Stenungsund.
Hakefjorden cup är en bland annat en tävling, men främst är det en kul dag för att fira att mängden havsöring och plattfiskar återigen ökar i Hakefjorden och områdena runt Stenungsund. Anledningen till att mängden fisk ökar är en kombination av idogt fiskevårdsabete i lekåar för öring och det miljöprojekt som heter Åttafjordar.
Åttafjordar är ett samarbetsprojekt mellan olika kustkommuner och forskare, där man sett över fiskereglerna i kustnära områden samt jobbat med att samla in viktig information om fisk och ekologi i området.

Fiske, tävla eller bara häng
Den som vill fiska och tävla under dagen kan antingen fiska med spinn eller fluga. Man kan vara ett båtteam eller fiska från land. De som vill tävla i Hakefjorden anmäler sig på plats 07.30 på morgonen på Stenungsbadens Yacht Clubs brygga. Den som bara vill prova spön och rullar och hänga på bryggan kan göra det. Där finns även serveringen Kookaburra. Flera utrustningsföretag finns på plats för försäljning och demos.

På kvällen blir det föreläsning med fiskebiologen Niclas Åberg som är mannen bakom projekt 8-fjordar samt middag och fest på Stenungsbaden Yacht Club. Mer info finns här:

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta