Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Hakefjorden Cup äger rum i Västkustens havsöringstätaste vatten. Foto: Jonas Nordigårds
Hakefjorden Cup - havsöring och plattfisk

För fjärde året på rad arrangeras en dag med havsöring och fiskevård i fokus på Hakefjorden, utanför Stenungsund.
Hakefjorden cup är en bland annat en tävling, men främst är det en kul dag för att fira att mängden havsöring och plattfiskar återigen ökar i Hakefjorden och områdena runt Stenungsund. Anledningen till att mängden fisk ökar är en kombination av idogt fiskevårdsabete i lekåar för öring och det miljöprojekt som heter Åttafjordar.
Åttafjordar är ett samarbetsprojekt mellan olika kustkommuner och forskare, där man sett över fiskereglerna i kustnära områden samt jobbat med att samla in viktig information om fisk och ekologi i området.

Fiske, tävla eller bara häng
Den som vill fiska och tävla under dagen kan antingen fiska med spinn eller fluga. Man kan vara ett båtteam eller fiska från land. De som vill tävla i Hakefjorden anmäler sig på plats 07.30 på morgonen på Stenungsbadens Yacht Clubs brygga. Den som bara vill prova spön och rullar och hänga på bryggan kan göra det. Där finns även serveringen Kookaburra. Flera utrustningsföretag finns på plats för försäljning och demos.

På kvällen blir det föreläsning med fiskebiologen Niclas Åberg som är mannen bakom projekt 8-fjordar samt middag och fest på Stenungsbaden Yacht Club. Mer info finns här:

Relaterad nyhet från din region
22 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta