Hakefjorden Cup – havsöring och plattfisk

Hakefjorden Cup äger rum i Västkustens havsöringstätaste vatten. Foto: Jonas Nordigårds

För fjärde året på rad arrangeras en dag med havsöring och fiskevård i fokus på Hakefjorden, utanför Stenungsund.
Hakefjorden cup är en bland annat en tävling, men främst är det en kul dag för att fira att mängden havsöring och plattfiskar återigen ökar i Hakefjorden och områdena runt Stenungsund. Anledningen till att mängden fisk ökar är en kombination av idogt fiskevårdsabete i lekåar för öring och det miljöprojekt som heter Åttafjordar.
Åttafjordar är ett samarbetsprojekt mellan olika kustkommuner och forskare, där man sett över fiskereglerna i kustnära områden samt jobbat med att samla in viktig information om fisk och ekologi i området.

Fiske, tävla eller bara häng
Den som vill fiska och tävla under dagen kan antingen fiska med spinn eller fluga. Man kan vara ett båtteam eller fiska från land. De som vill tävla i Hakefjorden anmäler sig på plats 07.30 på morgonen på Stenungsbadens Yacht Clubs brygga. Den som bara vill prova spön och rullar och hänga på bryggan kan göra det. Där finns även serveringen Kookaburra. Flera utrustningsföretag finns på plats för försäljning och demos.
På kvällen blir det föreläsning med fiskebiologen Niclas Åberg som är mannen bakom projekt 8-fjordar samt middag och fest på Stenungsbaden Yacht Club. Mer info finns här:

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...