Håll koll på båtmotorn i höst

På många sportfiskebåtar sitter det moderna och dyra utombordare. Naturligtvis attraktiva för motortjuvarna som härjar i hamnarna under hösten.

Efter en relativ nedgång tidigare under året har stölden av båtmotorer ökat kraftigt. När kvällarna blir mörka och båtfolket försvunnit från hamnarna kan tjuvarna operera i lugn och ro.

Sportfiskare och andra som låter sina båtar ligga kvar i sjön under hösten drabbas särskilt hårt. Många båtklubbar har vaktscheman under sommarmånaderna, men när den allmänna båtsäsongen är slut i september tas båtarna upp och vakterna slutar patrullera. Kvar i hamnarna ligger sportfiskarnas båtar för att vara redo för höstens fisketurer.
Hittills i år har stölderna av båtmotorer visat en sjunkande tendens. Jämför med förra året var nedgången av antalet anmälda båtstölder 15 procent, enligt Brottsförebyggande rådet. Men under de senaste veckorna har stölderna skjutit fart.
– Det klassiska är att man flyttar tre eller fyra båtar, plockar av motorerna och så släpper man båtarna vind för våg, säger Carina Birking vid Larmtjänst till TT.
Många sportfiskare satsar stora pengar på moderna, mindre miljöförstörande utombordare och dessa är naturligtvis attraktiva på tjuvmarknaden. Det bästa sättet att skydda sig är med både synlig och dold märkning, samt förstås med spårsändare.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...