Efter en relativ nedgång tidigare under året har stölden av båtmotorer ökat kraftigt. När kvällarna blir mörka och båtfolket försvunnit från hamnarna kan tjuvarna operera i lugn och ro. " /> Håll koll på båtmotorn i höst | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
På många sportfiskebåtar sitter det moderna och dyra utombordare. Naturligtvis attraktiva för motortjuvarna som härjar i hamnarna under hösten.
Håll koll på båtmotorn i höst

Efter en relativ nedgång tidigare under året har stölden av båtmotorer ökat kraftigt. När kvällarna blir mörka och båtfolket försvunnit från hamnarna kan tjuvarna operera i lugn och ro.

Sportfiskare och andra som låter sina båtar ligga kvar i sjön under hösten drabbas särskilt hårt. Många båtklubbar har vaktscheman under sommarmånaderna, men när den allmänna båtsäsongen är slut i september tas båtarna upp och vakterna slutar patrullera. Kvar i hamnarna ligger sportfiskarnas båtar för att vara redo för höstens fisketurer.
Hittills i år har stölderna av båtmotorer visat en sjunkande tendens. Jämför med förra året var nedgången av antalet anmälda båtstölder 15 procent, enligt Brottsförebyggande rådet. Men under de senaste veckorna har stölderna skjutit fart.

– Det klassiska är att man flyttar tre eller fyra båtar, plockar av motorerna och så släpper man båtarna vind för våg, säger Carina Birking vid Larmtjänst till TT.
Många sportfiskare satsar stora pengar på moderna, mindre miljöförstörande utombordare och dessa är naturligtvis attraktiva på tjuvmarknaden. Det bästa sättet att skydda sig är med både synlig och dold märkning, samt förstås med spårsändare.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta