Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand startade en namninsamling.
Hannas ståtliga Luciagädda blev kronan på verket

Personligt rekord på årets sista båtpass. Hanna Nordstrands ståtliga gädda under Luciahelgen blev sannerligen kronan på verket. Det var dessutom en bonusfisk, eftersom hon hade en helt annan art i sikte …

Vanligtvis på Lucia så brukar Hanna Nordstrand sitta på isen och pimpla, men det fick i stället bli hennes livs senaste fiske på öppet vatten. Det var kamraten Anders som övertalade Hanna att följa med på ett vertikalfiske efter gös.
– Vi hade fyra timmars fiske på oss. Regnväder var det också, men det är bästa fiskevädret så humöret var på topp ändå. Medan Anders drog gös efter gös började jag gnissla lite och insåg snabbt att jag ville ha samma jigg som honom, berättar Hanna för Fiskejournalen.

”Ett karatehugg”
Kamraten var generös nog att ge Hanna sin jigg, med uppmaningen att hon fick sikta på en riktigt stor fisk. Och så blev det.
Hanna berättar:

– Efter två timmars fiske kom jätte-ekot från gäddan in på skärmen (livescoop), Anders hade för tillfället grejerna uppe så jag sa till honom att släppa ner fort. Nej, ta den du svarade han. Vi konstaterade snabbt att det inte heller var en gös som kom. Sedan gick allt fort, gäddan tvekade inte på jiggen, som var försedd med gösdoftmedel.

– Efter ett rejält karatehugg var det bara och drilla. Men det kändes först inte som att gäddan var så stor. När hon låg i håven så skrek och vrålade jag dock sådär som man bara gör när man tar sitt livs fisk. Vi gissade först på en vikt omkring 7–8 kilo, men när vi lyfte upp henne och såg bredden och den enorma buken, så insåg vi att hon var groteskt stor.

Vågen visade 12.02 kilo, och måttbandet 118 centimeter. Det var ett personligt rekord med hästlängder.
– Efter skyndsam fotografering, mätning och vägning fick Lusse-grisen simma tillbaka igen. Och med den fina gäddan på sista fisket på öppet vatten det här året kan jag bara konstatera att 2020 varit mitt livs bästa fiskeår, konstaterar en nöjd Hanna Nordstrand som riktar ett ödmjukt tack till kamraten Anders som lånade ut sin jigg.
Vi på Fiskejournalen tackar Hanna för storyn och gratulerar till ett personligt rekord!

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Du kanske även gillar detta