Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan Sivan Jansson bli Årets Eldsjäl i Sverige. Foto: Anders Lundin
Här är fiskeprofilen som kan bli Årets Eldsjäl

Under flera decennier har Sivan Jansson varit en ambassadör för sportfisket, och hon har vigt stora delar av sitt liv att få ännu fler att fiska. Nu kan hon utses till Årets Eldsjäl.

Sivan Jansson har gått till final i utmärkelsen Årets Eldsjäl, som anordnas av Folkspel och tidningen Expressen.
Sivan bor i Älvkarleby, och har haft många roller inom svenskt sportfiske. Mest känd är hon i egenskap av grundare av fiskeklubben Fjällorna, som har över 500 medlemmar. Sivan sprider också konceptet ”Fiska dig friskare”, alltså fiske som behandlingsmetod för bland annat strokepatienter och för människor med utmattningssymptom.

Grattis till nomineringen, säger vi på Fiskejournalen!
– Tack. Jag känner mig stolt och rörd. Det är faktiskt andra gången jag blir nominerad. Första gången var för 13 år sedan, tror jag, säger Sivan Jansson.

Hur har din verksamhet sett ut denna märkliga sommar, med pandemi och restriktioner?
– Sommaren har bjudit på många fina fiskeminnen och möten med intressanta människor. Det är ju det som är så fantastiskt med fiske, man kan träffa nya människor coronasäkert då man är utomhus och håller avstånd. Ett fint minne med trevliga människor var när jag var med SVT i Härjedalen och spelade in ett avsnitt av den kommande programserien Fiskeliv. Vi hade kallt och ett riktigt skitväder, men med ett fantastiskt produktionsteam samt professionella programledare och superduktig guide så blev det till ett mycket fint minne.

Här kan du läsa mer om Sivan Jansson och Årets Eldsjäl.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta