Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Har du badat telefonen?

Mobiltelefoner och vatten är ingen bra kombination – man snart kanske?

En inte helt ovanlig företeelse bland oss sportfiskare är att vi ofrivilligt doppar telefonen i vattnet. Om du inte har gjort det själv, så känner du förmodligen någon. Kan nanoteknik bli vår räddning?
Mobiltelefoner och sportfiskare är ofta en dålig kombination. Det är inte sällan man hör ”jag har badat min telefon”, och egentligen är det inte så konstigt. Många vill ha telefonen lättillgänglig för att fotografera fisk – och då ökar risken att den hamnar i vattnet. Av samma anledning vill del flesta inte förvara telefonen i en vattentät påse.
Men nu kan räddningen snart vara här. På årets CES-mässa (Consumer Electronics Show) presenterade företaget Liquipel en produkt som kan bli många sportfiskares räddning. Man har utvecklat en metod för att applicera en oleofobisk nano-hinna över telefonen och dess komponenter.

Enligt rykten stå fler av de stora tillverkarna och knackar på Liquipels port och förhoppningsvis finns sportfiskevänliga smartphones på marknaden inom kort. Är nästa steg flytande mobiltelefoner? Kommentera gärna och låt oss veta – vilken uppfinning önskar du dig?
På Youtube-klippet här nedan demonstreras en behandlad telefon.
Morgan Fihn

httpv://www.youtube.com/watch?v=Ln0daAowdJI


Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta