Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Via Fisknyckeln kan du identifiera arten som du fångat. Foto: Fisknyckeln
Här kan du kolla upp vad du fått på kroken!

Ovanligt många svenskar har fiskat i sommar – och både nybörjare och rutinerade sportfiskare kan behöva lite hjälp ibland. Det är exempelvis inte helt lätt alla gånger att veta vilken art som egentligen nappat på kroken.

Med jämna mellanrum i sommar har det kommit inlägg på sociala medier där folk undrar vilken fisk de lyckats fånga. Är den en id eller mört, röding eller bäckröding? Fiskejournalen påminner om appen Fisknyckeln, som innehåller detaljerade beskrivningar av de flesta svenska sötvattensarter och hundratals marina fiskarter. Helt enkelt ditt eget fisklexikon i mobilen.

Fisknyckeln är framtagen av Sportfiskarna i samarbete med Svenska artprojektet och Nationalnyckeln och ArtDatabanken vid SLU. 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta