Rubriken här ovan kräver såklart en förklaring. Kan verkligen aluminium göra så att fiskbestånden i en sjö återhämtar sig? Jo, om det sker genom rätt metoder. " /> Här ska mer aluminium ge fler gäddor och abborrar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Abborren är en av flera arter som har det motigt i Östersjön. Foto: Tobias Dahlin
Här ska mer aluminium ge fler gäddor och abborrar

Rubriken här ovan kräver såklart en förklaring. Kan verkligen aluminium göra så att fiskbestånden i en sjö återhämtar sig? Jo, om det sker genom rätt metoder.

Det är just denna process som nu genomförs i sjön Norrviken i Sollentuna kommun, mellan Stockholm och Uppsala. Norrviken är hårt påverkad av gamla miljösynder och fosforhalterna är alldeles för höga för att vattenlivet ska frodas.

En specialbyggd båt ska nu spruta ner aluminium i sjön, och redan i sommar förväntas ett positivt resultat. Det handlar om att tillsätta ett flockningsmedel som innehåller aluminium, som redan förekommer naturligt i vatten. Det ämnet binds med fosforet, vilket begraver problemen i botten, rapporterar SollentunaDirekt.se.

Totalt väntas restaureringen av Norrviken kosta 5,7 miljoner kronor.

Vad väntas då effekterna bli? Jo, bland annat mer gädda och abborre, och såklart ett klarare och mer attraktivt vatten.

– Med behandlingen bryter man en negativ spiral och skapar förutsättning för att sjön ska kunna återhämta sig och bli välmående igen, säger Towe Holmborn som är vattensamordnare på Sollentuna kommun, till SollentunaDirekt.se.

Missa inte detta erbjudande:

Coronatider: Fiska för 1 krona i Göteborg och Stockholm

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta