[/caption] " /> Hård kritik mot Vattenfall | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hård kritik mot Vattenfall

Älvräddarnas ordförande Christer Borg är kritisk till Vattenfalls planer i Ångermanälven. Han menar att kraftbolaget måste söka ett nytt tillstånd enligt miljöbalken. (Foto: Dan Forsberg)

Vattenfall vill byta turbiner i kraftstationerna Långbjörn och Lasele i Ångermanälven. Länsstyrelsen, Kammarkollegiet och Älvräddarna säger nej i kör.
Nyhetssajten Allehanda.se rapporterar att Vattenfall får hård kritik i ett ärende som rör kraftstationerna Långbjörn och Lasele i Ångermanälven. Kraftbolaget vill byta ut turbiner i båda anläggningarna, något som länsstyrelsen, Kammarkollegiet och Älvräddarna motsätter sig.
Enligt Allehands.se blir konsekvenserna av turbinbyte mindre vatten nedströms kraftverken, där det redan nu är torrfåror.
Vattenfall tycker inte att det innebär någon skadlig inverkan på miljön och menar att förändringen saknar betydelse. Detta är något som länsstyrelsen inte håller med om. I remissvaret säger man: ”Ökat vattenintag i kraftverket bör även innebära en ökad risk för skador på nedströms vandrande fisk. Detta berörs inte i ansökan”.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg är också mycket kritisk. Han menar att Vattenfall måste söka ett nytt tillstånd enligt miljöbalken.
– Men då ser lagstiftningen annorlunda ut nu än på 50-talet när Vattenfall fick sitt nuvarande tillstånd, säger han.
Läs hela artikeln här.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta