[/caption] " /> Hård kritik mot Vattenfall | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hård kritik mot Vattenfall

Älvräddarnas ordförande Christer Borg är kritisk till Vattenfalls planer i Ångermanälven. Han menar att kraftbolaget måste söka ett nytt tillstånd enligt miljöbalken. (Foto: Dan Forsberg)

Vattenfall vill byta turbiner i kraftstationerna Långbjörn och Lasele i Ångermanälven. Länsstyrelsen, Kammarkollegiet och Älvräddarna säger nej i kör.
Nyhetssajten Allehanda.se rapporterar att Vattenfall får hård kritik i ett ärende som rör kraftstationerna Långbjörn och Lasele i Ångermanälven. Kraftbolaget vill byta ut turbiner i båda anläggningarna, något som länsstyrelsen, Kammarkollegiet och Älvräddarna motsätter sig.
Enligt Allehands.se blir konsekvenserna av turbinbyte mindre vatten nedströms kraftverken, där det redan nu är torrfåror.
Vattenfall tycker inte att det innebär någon skadlig inverkan på miljön och menar att förändringen saknar betydelse. Detta är något som länsstyrelsen inte håller med om. I remissvaret säger man: ”Ökat vattenintag i kraftverket bör även innebära en ökad risk för skador på nedströms vandrande fisk. Detta berörs inte i ansökan”.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg är också mycket kritisk. Han menar att Vattenfall måste söka ett nytt tillstånd enligt miljöbalken.
– Men då ser lagstiftningen annorlunda ut nu än på 50-talet när Vattenfall fick sitt nuvarande tillstånd, säger han.
Läs hela artikeln här.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta