Hakefjorden cup[/caption] " /> Härlig lördag hägrar för Hakefjorden cup | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Härlig lördag hägrar i Hakefjorden
Hakefjorden cup

Vädergudarna ser ut att vara snälla mot helgens fisketävling Hakefjorden cup.

Tag chansen att spendera lördagen på öarna och näsen runt Hakefjorden, Stenungsund. SMHI lovar att solen ska skina och temperaturen ska ligga runt minst tio grader. Det innebär en fortsatt ökande aktivitet i vattnet.
På lördag är det dags för Hakefjorden Cup. De som vill delta i fisketävlingen anmäler sig direkt på Stenungsbadens brygga mellan klockan 07-10 på lördagen. De som bara vill mingla, gå på fiskeprylsauktion, testa spön, sola och umgås kan släntra in på bryggan när som helst under dagen.
Hakefjorden Cup är en ekologisk fisketävling där alla havsöringar, piggvarar och slätvarar över minimimåttet mäts från nos till stjärt, fotograferas och återutsätts. Du får fiska både med fluga och spinn. Att ha med ett spö av varje, kan vara att rekommendera vid den här årstiden, då fisken kan vilja ha långsamt fiskade räkor och borstmaskar, men också med iver kan ta en glänsande sillimitation som snabbt drar förbi.
Du kan välja tävla i båtlag eller som enskild fiskare från land. Juniorer är också hjärtligt välkomna och det finns en särskild juniorklass.
Arrangör för tävlingen är Björn Holmstedt från Björns fiske och jakt i Stenungsund.
Läs mer bjornsfiskeojakt.se eller stenungsbaden.se.
Missa inte tidigare notiser om Hakefjoden cup.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
7 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta