Harren är kanske mer beroende av fria vattenvägar än vad vi har anat. Foto: Ingemar Näslund
Harren är kanske mer beroende av fria vattenvägar än vad vi har anat. Foto: Ingemar Näslund[/caption]Norsk forskning visar att harrens yngel driftar nedåt för att hitta lämpliga uppväxtmiljöer. " /> Harren vandrar på sitt eget sätt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Harren vandrar på sitt eget sätt

Harren är kanske mer beroende av fria vattenvägar än vad vi har anat. Foto: Ingemar Näslund


Harren är kanske mer beroende av fria vattenvägar än vad vi har anat. Foto: Ingemar Näslund

Norsk forskning visar att harrens yngel driftar nedåt för att hitta lämpliga uppväxtmiljöer.
Sedan börjar de en livslång uppströmsvandring och återvänder alltså inte, som öringen, till speciella lekplatser. Fenomenet benämner den norska harrforskaren Jon Museth för ”liftetime migration”.
Vandringshinder i strömmande vatten hindrar därmed både ynglens drift nedåt och harrens livslånga vandring uppåt. Detta visar tydligt på vikten av ”konnektivitet”, alltså att de strömmande vattendragen inte bryts, för harrarnas fortlevnad.

Källa: Sportfiskarna

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta