Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Havsöringshow

Nu stiger havsöringen i många av Bohusläns vattendrag. Även om det är långt kvar till leken är driften att komma upp i åarna stark och vill man se stor havsöring är de bästa tiden nu, de största kommer nämligen först.
När intensiva regn fyller åarna med vatten passar havsöringen på att stiga. Vid vattenfall och forsar kan man se dem när de med oerhörd kraft kastar sig upp i luften och nästan surfar på det vitskummande vattnet. Har du möjlighet så kom hit och titta. Få företeelser i naturen är lika spektakulära.
Anders Nicander

Ett hopp för framtiden. En lekfärgad havsöring tar sig upp för ett vattenfall i en bohuså. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta