Ingen har väl undgått att den svenska västkusten invaderats av bonito. Denna lilla tonfisksläkting tycks komma hit då och då. Senaste bonitorushen hade vi 2010. Då som nu fångas det bonito på flera platser längs kusten men ingenstans finns den i så stort antal och så koncentrerat som i Bua norr om Varberg. " /> Heta känslor kring exotisk gäst | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige nicander
Team Isolas Mattias Jonsson med Buabonito. (Foto: Niklas Svanlund)
Heta känslor kring exotisk gäst

Ingen har väl undgått att den svenska västkusten invaderats av bonito. Denna lilla tonfisksläkting tycks komma hit då och då. Senaste bonitorushen hade vi 2010. Då som nu fångas det bonito på flera platser längs kusten men ingenstans finns den i så stort antal och så koncentrerat som i Bua norr om Varberg.

Bonito heter egentligen ryggstrimmig pelamid. Den hör hemma i betydligt varmare vatten än våra. Ändå kommer den hit då och då. När den gör det skapar den en sällan skådad feberrusning bland landets sportfiskare. Folk har vallfärdat till Bua för att få fånga denna explosiva och blixtsnabba jägare.  Fiskar man från båt har trolling visat sig vara den effektivaste metoden men från Mattias Jonsson i fantastiskt framgångsrika havsfiskegänget Team Isola får jag höra att man fångat bonito på spinnfiske med skeddrag, popper, vobbler och spinnfluga. Från land har den tagits på spinn och fluga. Många har dock haft svårt att hålla koll på det fredningsområde som finns kring varmvattenutsläppet från Ringhals. Sportfiskarna i Halland har tagit avstånd från detta och uppmanar folk att respektera reglerna. Det finns möjlighet till landfiske både norr och söder om fredningsområdet.

Från längre upp längs kusten kommer det rapporter om enskilda fångster. Likaså fångas det bonito i södra Norge och i Danmark. Den stora frågan är om det finns fler ställen än bua som kan bjuda på ett fiske med rimliga fångstchanser. Vi kan bara hoppas för detta är en otroligt rolig sportfisk och en varmt välkommen gäst.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta