Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Avloppsvatten skrämde bor fisken. Foto: Privat.
Hittade avloppsvatten i stället för fisk

Jonathan Bark, biolog hos Sportfiskarna, skulle göra den årliga elfiskeinventeringen i Haga å. När han kom fram till platsen möttes han av en stark stank.

När Jonathan Bark hos Sportfiskarna genomför den årliga kontrollen av fiskbeståndet i Haga å så brukar dom mötas av fisk. I måndags så var det rena vattnet utbytt mot avloppsvatten och fisken var borta.

– Det var fullt med slam på botten som luktade avlopp. Det hade läckt ut toalettvatten och var helt tomt på fisk. Jag kan säga att det inte luktade gott i bilen sedan, säger Jonathan Bark, till Göteborg direkt.

Direkt efter upptäckten kontaktade han Miljöförvaltningen i Göteborg.

Dagen efter konstaterades att läckan orsakats av ett stopp på Letsegårdsvägen i Billdal. Samma dag påbörjades en slamsugning för att förhindra att det orenade avloppsvattnet skulle spridas vidare.

Jonathan Bark är så klart nöjd över att det gick fort att ta hand om läckan, men samtidigt oroar han sig för fiskbeståndet.

– Det brukar krylla av fisk, framför allt är det mycket havsöring som går upp där och lägger sina ägg. Därför är det ett viktigt vattendrag för kommande generationer av fisk, avslutar Jonathan.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta