Hjälp till att kartlägga främmande arter

Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)

Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
SLU vänder sig nu till den sportfiskande allmänheten för att få hjälp att kartlägga förekomsten av främmande arter i våra vatten. Du kan hjälpa till genom att fylla i ett formulär på SLU:s webb.
Undersökningen syftar till att undersöka förekomsten av främmande arter i Sveriges kustområden. Med främmande menas en art som spridits hit med människans hjälp. Vissa främmande arter är invasiva, vilket betyder att de har negativ inverkan på inhemska växter och djur eller orsakar ekonomiska skador. Genom att tidigt upptäcka förekomster av främmande arter kan de negativa effekterna lindras. Det är därför viktigt att myndigheterna får reda på nya observationer av främmande arter i Sverige.
SLU vill också få en uppfattning om vid vilken typ av aktivitet som främmande arter har störst chans att observeras och ställer därför några inledande frågor om hur ofta du vistas vid kusten.
Undersökningen riktar sig till dig som sportfiskar- eller vistas mycket vid kusten, eller dig som har hittat en främmande art.
Observera att dina svar är värdefulla även om du inte gjort några fynd – SLU vill också veta vilka arter som inte hittats.
Dina fynduppgifter kan komma att registreras i offentliga databaser, i så fall kommer SLU Aqua att stå som uppgiftslämnare så det finns ingen koppling till dig i databasen.  Dina personuppgifter används för två syften, dels för att SLU ska kunna ta kontakt för att få veta mer om ditt fynd och dels för att du ska kunna delta i ett lotteri av en vacker skärbräda i 16 olika svenska träslag i december 2013 bland alla som svarat på enkäten.
Klicka här för att fylla i formuläret.

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...