Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson) Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)[/caption] " /> Hjälp till att kartlägga främmande arter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hjälp till att kartlägga främmande arter
Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)

Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
SLU vänder sig nu till den sportfiskande allmänheten för att få hjälp att kartlägga förekomsten av främmande arter i våra vatten. Du kan hjälpa till genom att fylla i ett formulär på SLU:s webb.
Undersökningen syftar till att undersöka förekomsten av främmande arter i Sveriges kustområden. Med främmande menas en art som spridits hit med människans hjälp. Vissa främmande arter är invasiva, vilket betyder att de har negativ inverkan på inhemska växter och djur eller orsakar ekonomiska skador. Genom att tidigt upptäcka förekomster av främmande arter kan de negativa effekterna lindras. Det är därför viktigt att myndigheterna får reda på nya observationer av främmande arter i Sverige.
SLU vill också få en uppfattning om vid vilken typ av aktivitet som främmande arter har störst chans att observeras och ställer därför några inledande frågor om hur ofta du vistas vid kusten.
Undersökningen riktar sig till dig som sportfiskar- eller vistas mycket vid kusten, eller dig som har hittat en främmande art.
Observera att dina svar är värdefulla även om du inte gjort några fynd – SLU vill också veta vilka arter som inte hittats.

Dina fynduppgifter kan komma att registreras i offentliga databaser, i så fall kommer SLU Aqua att stå som uppgiftslämnare så det finns ingen koppling till dig i databasen.  Dina personuppgifter används för två syften, dels för att SLU ska kunna ta kontakt för att få veta mer om ditt fynd och dels för att du ska kunna delta i ett lotteri av en vacker skärbräda i 16 olika svenska träslag i december 2013 bland alla som svarat på enkäten.
Klicka här för att fylla i formuläret.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta