[/caption] " /> Hög spänning i fiskvärlden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Hög spänning i fiskvärlden

Darrålen är inte en ål, utan hör till gruppen karplaxar.

Darrålen kan alstra upp till 600 volt och räknas som en av de farligare fiskarna. När folk försvinner spårlöst i Amzonas, kan darrålen vara den skyldiga. Men du finner också denna farliga fisk mitt i Göteborg.
Darrålen är namnet till trots inte en riktig ål, utan till hör släktet karplaxar. Den finns naturligt i Sydamerikas tropiska floder. Eftersom fisken är nästintill blind använder den sig av elektricitet för sin överlevnad. Elektriciteten har den nytta av både när den ska förflytta sig, när den behöver försvara sig och när den ska jaga. Darrålens bakkropp består av muskelceller som är seriekopplade på så sätt att de kan liknas vid ett batteri. Fisken kan enligt forskare alstra elektricitet som motsvarar 600 volt. Tillräckligt för att göra en fullvuxen människa medvetslös samt förlama sitt byte i det grumliga vattnet i Sydamerika.
Du hittar darrålen på Universeum Science Discovery Center på Korsvägen i Göteborg. Sök i anläggningens regnskogsdelar, men varning – rör ej.

David Dalqvist

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta